пʼятниця, 15 грудня 2017 11:07

В Україні запрацював новий Верховний суд

В Україні запрацював новий Верховний суд
Фото: novynarnia.com

15 грудня почав роботу новий Верховний суд і набули чинності зміни до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства.

Верховний суд став найвищою інстанцією у системі судоустрою. Зокрема, надає висновок щодо наявності чи відсутності злочинів у діях президента. Може вносити подання про неспроможність глави держави виконувати обов'язки за станом здоров'я.

Він замінить старий Верховний суд і вищі спецсуди (адміністративний, господарський, спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ) припинили функціонування. Замість них створили спеціалізовані палати.

Одним із нововведень є поява поняття "зразкова справа" і "типова справа" для прискорення розгляду великої кількості однотипних адміністративних спорів. Також нове процесуальне законодавство запроваджує штрафи для учасників судового засідання за зловживання процесуальними правами.

У судах функціонуватиме єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, яка фактично є втіленням принципу "електронного судочинства".

15 березня 2018 року набудуть чинності зміни в Кримінальний процесуальний кодекс, зокрема про обмеження термінів досудового розслідування. Із 15 грудня починає функціонувати в судах інститут наказного провадження і досудового врегулювання спору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оновлений Верховний суд очолила жінка

3 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроект №6232, яким передбачено нові редакції кодексів. Національне антикорупційне бюро і головний військовий прокурор Анатолій Матіос просили президента Петра Порошенка ветувати цей закон. Проте 22 листопада президент його підписав.

Зараз ви читаєте новину «В Україні запрацював новий Верховний суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути