четвер, 19 серпня 2010 17:24

В Україні встановився газократичний режим - експерт

В Україні встановився газократичний режим - експерт

Рішення Шевченківського райсуду, згідно до якого "Нафтогаз" зобов"язаний повернути "РосУкрЕнерго" понад 12 мільярдів кубів газу свідчить про те, що в Україні немає судової системи, яка стоїть на варті національних інтересів.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Здійснилася формальна процедура, відповідно до чинного законодавства. В цьому випадку український суд виявився мабуть найбільш швидкодіючим судом у світі. Йому було достатньо одного місяця щоб прийняти рішення, тоді як суд у Стокгольмі розглядав цю справу понад рік", - підкреслив експерт.

За його словами розгляд праву мав бути у кращому разі розпочатися на початку вересня.

"Нафтогаз України мав би показувати і доводити позицію в суді. Але зважаючи, що у Стокгольмі компанія погодилася на "договірний матч з "РосУкрЕнерго", то очевидно, що справа вирішилася у дуже спрощеному та прискореному порядку"

"Комусь дуже хочеться отримати гроші якомога швидше, а варіант отримання натуроплатою через газ, він буде явно довшим, тому поставлено завдання пришвидшити цей процес", - пояснив аналітик.

"Це торжество корупції в Україні. Це свідчить про те, що в країні практично відсутня система захисту національних інтересів. Судова система не виконала систему запобіжника...Фактично в Україні встановився газократичний, олігархічний корупційний режим, який працює в інтересах олігархічної групи", - додав експерт

Водночас, він переконаний що до 1 вересня, як це передбачено постановою повернути газ неможливо.

"Звичайно на папері можна повернути 12 мільярдів, підписати документи та вирішити. Але 12 мільярдів кубометрів - це практично тримісячний обсяг споживання газу Україною. Тому це не може бути одномометно вилучено з газового балансу

Експерт також переконаний, що "Нафтогаз" не буде подавати апеляцію на рішення Шевченківського райсуду.

"Хто буде апелювати? Нафтогаз займає угодовську позицію, з усім погоджується і по суті грає на стороні споживача. Компанія буде показувати, що от є рішення суду і ми зобов"язані його виконати. Тим більше, що нинішнє керівництво Міністерства палива і енергетики і Нафтогазу - це люди одного поля ягоди. Фактично ми бачили протягом останніх місяців певний спектакль, пов"язаний з дотриманням процедур, а рішення, воно було цілком прогнозоване.

Нагадаємо, що Шевченківський райсуд легалізував на території України рішення Арбітражного інституту торгівельної палати міста Стокгольм, згідно до якого "Нафтогаз України" зобов"язаний повернути "РосУкрЕнерго" понад 12 мільярдів кубометрів газу.

Водночас в Мінпаливенерго заявили, що будуть подавати апеляцію на таке рішення, хоча схожі заяви енергетичне відомство робило і після рішення Стокгольмського суду.

Зараз ви читаєте новину «В Україні встановився газократичний режим - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути