Ексклюзиви
вівторок, 04 листопада 2008 11:29

В Україні розгоряється великий "канальний" скандал

Розмови про те, що по всій Україні "скоро заборонять усі російські канали", громадськість непокоїли вже давно. Тому рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення про заборону ретрансляції не адаптованих до вітчизняного законодавства телеканалів, прийняте на початку жовтня, особливого резонансу не викликало – ніхто не думав серйозно, що влада зважиться таки "підкласти свиню" народу у вигляді малосимпатичного напису "нема сигналу" на тих каналах, де раніше були російські. Варто зазначити, що радості це, особливо напередодні зимових свят, українцям не додало.

Першими, природно, підняли галас "кабельники", називаючи таке рішення Нацради незаконним і політично мотивованим. Мовляв, це все тому, що в Росії українські новини "перекручують" і подають "не з того боку". Тієї ж думки на сьогоднішній день дотримуються і члени парламентської фракції Партії регіонів, які мають намір домогтися скасування "вищезгаданих та інших незаконних рішень". Крім усього решти, у планах "регіоналів" притягти винних у цьому до відповідальності - аж до ініціації дострокового припинення повноважень членів Нацради, призначених Верховною Радою. За твердженнями нардепів, їх не зупинить навіть те, що для цього, можливо, доведеться "трішки" змінити законодавство.

А колишній радник Президента, народний депутат із НУ-НС Тарас Стецьків, навпаки, впевнений, що Нацрада вчинила абсолютно правильно.

"Відповідний закон в Україні був прийнятий у 2006 році, і всі телеканали мали понад 2,5 роки для того, щоб виконати умови українського законодавства. Більшість каналів це зробило, а ті, які принципово ігнорували закон, думаючи, що це їх не стосується, і були відключені. Таке відверте ігнорування українського законодавства я вважаю неприпустимим".

Щоправда, на запитання: "А які конкретно помилки мали бути виправлені?", Тарас Степанович не відповів – вважав за краще ще раз, більш чітко, повторити вищесказане. У той же час, на його думку, канали, які "швиденько виправлять помилки щодо своєї адаптації, будуть миттєво включені у кабельну мережу".

Перший заступник голови Нацради Ігор Курус претензії прихильників російських каналів "атдєлал под арех".

"Я хочу спеціально підкреслити: разом з російськими відключили також білоруські канали, США, Великобританії, Франції – тобто всі ті, які не є адаптованими до українського законодавства. Бути адаптованими – значить дотримуватися законів про рекламу, це приблизно 200 статей. Дотримуватися закону про суспільну мораль, щоб програми не граничили з порнографією. Крім того, канали повинні дотримуватися авторського права і суміжних прав. Це означає, що якщо вони хочуть транслювати в Україні на кабельних каналах художні фільми, то повинні купити права на трансляцію їх на території України. Адже дуже часто такі права купують тільки на Російську Федерацію, а Україна зазнає збитків. Обов"язковою умовою мають бути такі правила, як об"єктивна подача інформації і "право на відповідь". Усі ці речі записані не тільки в українському законодавстві, але і в інших світових нормативних документах".

На запитання про те, наскільки реальне повернення "опальних" каналів, Ігор Курус емоційно відповів, що "якби не втручалися політики та інші підбурювачі – все давно вже було б нормально. І сьогодні ми навіть не говорили б з вами на цю тему. А доти, доки цей конфлікт провокують, то власники, які перебувають за нашими кордонами, думають, що закони України виконувати не потрібно - в Україні і так є сили, які і без їхнього втручання їх захищатимуть, або провокуватимуть і політизуватимуть ситуацію".

На запитання, хто конкретно заважає повторному підключенню кабельних каналів і яким буде покарання для "неслухняних", зокрема, тих кабельних операторів, які продовжують трансляцію нелегально, Курус коротко відповів: "Заважають політики, які підбурюють провайдерів і дистриб"юторів не дотримуватися українського законодавства. В окремих регіонах місцева влада приймає рішення, які виходять за межі їхньої компетенції, і за цим фактом ми вже направили відповідні документи до Генпрокуратури. Мають місце також неофіційні погрози про те, що порубають кабелі. Крім того, припиняють оренду стояків і багато чого іншого. Якщо ми отримуємо таку інформацію і конкретно переконуємося, що якийсь місцевий чиновник або депутат дозволяє собі подібні речі, ми також подаємо скарги у правоохоронні органи. А що стосується тих провайдерів, які підбурюють до порушення законодавства, то ми, звичайно, застосовуватимемо найсуворіші санкції, які у нас є, - аж до позбавлення ліцензії", повідомляє ForUm.

Зараз ви читаєте новину «В Україні розгоряється великий "канальний" скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути