середа, 04 травня 2022 10:06

Спецтема: Війна Росії проти України

В Україні хочуть заборонити всі ліки, виготовлені на заводах в РФ чи Білорусі

В Україні хочуть заборонити всі ліки, виготовлені на заводах в РФ чи Білорусі
Міністерству охорони здоров'я хочуть надати повноваження відмовляти в державній реєстрації російських ліків. Фото: pixabay.com

Україна планує заборонити продаж ліків, виробництво яких навіть частково пов'язане із фармзаводами у Росії чи Білорусі.

Відповідний законопроєкт уже ухвалили за основу зі скороченим строком підготовки, повідомив у Telegram перший заступник керівника Комітету з фінансів, податкової і митної політики Верховної Ради Ярослав Железняк. "За" проголосувало 316 народних депутатів.

"В Україні й раніше діяла заборона на ввезення лікарських засобів, вироблених у цих країнах. Однак досі такі препарати могли потрапляти в Україну "в обхід" - як медикаменти, вироблені міжнародними фармацевтичними компаніями з власної сировини, але на заводах РФ і Республіки Білорусь", - ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Видають насипом" - радник мера Маріуполя розповів про ліки від окупантів

Законопроєкт про внесення змін до закону "Про лікарські засоби" щодо обмеження обігу препаратів, виробництво яких розташовано на території Росії чи Білорусі пропонує надати Міністерству охорони здоров'я повноваження відмовляти в державній реєстрації таких ліків або скасовувати її.

Документ також дозволяє скасовувати державну реєстрацію лікарських засобів, якщо вдасться довести прямий або опосередкований зв'язок заявника чи його представника з російськими компаніями. Уряд на період дії воєнного стану зможе зупиняти експорт препаратів українського виробництва в тому разі, якщо потреби України в цих медикаментах не будуть повністю закритими.

З початку повномасштабної війни в Україні закрилися майже 50% аптек. Багато медпрацівників виїхали зі своїх міст або не можуть працювати через активні бойові дії. Близько 1 тис. медичних установ розташовані у безпосередній близькості від зон бойових дій, що робить надання допомоги людям майже неможливим.

Зараз ви читаєте новину «В Україні хочуть заборонити всі ліки, виготовлені на заводах в РФ чи Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути