пʼятниця, 21 вересня 2012 09:49

"В українців один вихід — почати процес цивілізації країни знизу" - правозахисник

"В українців один вихід — почати процес цивілізації країни знизу" - правозахисник
Рима Білоцерківська каже, що у України немає цивілізованих керівників. Фото: vilnyi-prostir.org

Головна проблема українців у тому, що вони юридично не є власниками своєї держави.

Про це Gazeta.ua розповіла правозахисниця Рима Білоцерківська, коментуючи ситуацію зі знущаннями над ув'язненими у Грузії. Нагадаємо, в мережі з'явились відео знущань і згвалтувань грузинських ув'язнених, після чого ряд чиновників подали у відставку, винуватих одразу ж затримали, а країну охопили громадянські протести.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковичу показали, як розслідуються факти катувань у міліції

Правозахисниця наголошує, що в Україні ситуація набагато гірша.

"Ми з вами вже бачили, як наша держава відреагувала, коли Костянтин Усов оприлюднив те, що відбувається за стінами Київського сізо. Реакція відрізняється від тієї, яку ми бачили у Грузії", - нагадала вона.

"На жаль, юридично ми просто не є власниками цієї держави, - додала Білоцерківська. - Тому з нами поводяться просто як з бомжами, перед якими нічого не потрібно пояснювати — що відбувається у нашій хаті. Різниця є між тим, що відбувається у Грузії, і що в Україні. Бо все таки Грузія стала на цивілізований шлях. У нас, на жаль, цього немає, і думаю, що буде ще не скоро. Точніше, буде так скоро, як скоро ми зрозуміємо, що ми в цій державі ніхто. З 1991 року загальна народна власність СРСР не перетворена у власність українського народу. Це єдина причина, по якій усе відбувається".

За словами правозахисниці, в Україні ця ситуація відбуватиметься так довго, як довго це дозволятимуть самі громадяни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відео з Тимошенко суспільство сприйняло скептично і скоро про нього забуде - політолог

"У Сєвєродонецьку ми маємо документи, що міська рада розташована у будинку, який нікому не належить, немає свідоцтва про право власності. Там зареєстровані державний реєстратор і окружна комісія, чого взагалі бути не може — це дикість. Усі ці органи не мають юридичної адреси, але їх зареєстрували. Ця дикість буде продовжуватись до тих пір, поки ми не навчимось бути господарями у своїй державі і контролювати цей процес", - вважає вона.

Відповідаючи на питання про те, чи допоможе Україні люстрація, подібна до тієї, яка була здійснена свого часу у Грузії, Білоцерківська наголосила: "У Грузії люстрація відбулася згори. Процес цивілізації країни пішов від президента. У нас, на жаль, такий президентів немає. Тому у нас один вихід — почати цей процес знизу. Я говорю, і ми про це вже повідомили президента, і всі органи влади, що в Україні немає конституційного ладу. Не створений реєстр власників цієї держави і власників територіальних громад. Тому все так відбувається".

Зараз ви читаєте новину «"В українців один вихід — почати процес цивілізації країни знизу" - правозахисник ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути