понеділок, 08 квітня 2013 10:01

В Україні політв'язні стали розмінною монетою влади - The New York Times

В Україні політв'язні стали розмінною монетою влади - The New York Times
Юрій Луценко. Фото: 24tv.ua

Президент Віктор Янукович помилував другого найбільш відомого політв'язня України Юрія Луценка, але його наміри щодо свого найбільшого конкурента Юлії Тимошенко залишаються незрозумілими. Про це пише американське видання The New York Times.

Оглядач Ендрю Крамер вказує, що Віктор Янукович також звільнив кількох менш помітних фігур, у тому числі колишнього міністра екології Георгія Філіпчука, "але близько дюжини інших діячів опозиції залишаються у в'язниці".

Він відзначив, що в указі про помилування вказано низку факторів, які сприяли рішенню, зокрема, поведінка у в'язниці.  "Не згадувалась розгорнута Європейським Союзом кампанія , яка мала на меті домогтися звільнення ув'язнених в обмін на угоду про розширені торговельні відносини, що включала в себе положення про права людини і верховенство закону", - пише Крамер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ні ГКЧП 2013" та "Рибак - мудак" - як українці протестували минулого тижня

Оглядач відзначає, що угода про зону вільної торгівлі має відкрити вкрай потрібний для української економіки доступ до ринків ЄС. "Положення про права людини перетворило політичних ув'язнених на розмінну монету", – додає він.

Він також нагадує, арешт Юлії Тимошенко в серпні 2011 року зірвав попередню можливіть для прийняття угоди. Дипломати часто наводять звільнення Тимошенко та Луценка як умов перед продовженням переговорів, а західні уряди назвали  їх переслідування політично вмотивованим.

"Не ясно, чи  звільнення  Луценка та інших ув'язнених буде достатньо", - підсумовує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнення Луценка є кроком у правильному напрямі - польські політики

Нагадаємо, 7 квітня президент Віктор Янукович підписав указ про помилування шести засуджених, у тому числі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища   Георгія Філіпчука. Відповідні пропозиції главі держави внесла Комісія при президентові у питаннях помилування.

Зараз ви читаєте новину «В Україні політв'язні стали розмінною монетою влади - The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути