пʼятниця, 29 березня 2024 01:26

Спецтема: Війна Росії проти України

В РПЦ вирішили, що війна РФ проти України стала "священною"

В РПЦ вирішили, що війна РФ проти України стала "священною"
В РПЦ заявили, що війна РФ проти України поміняла свою ціль. Фото: РБК

Російська православна церква заявила, що війна проти України є "священною". РФ захищає світ від "Заходу, який впав у сатанізм".

Ця заява прозвучала на з'їзді "Всесвітнього російського народного собору". Українська православна церква Московського патріархату (РПЦ в Україні) відмежувалася від цих заяв, йдеться на сайті церкви.

У документі "собору" війну проти України називають "новим етапом національно-визвольної боротьби проти злочинного київського режиму і колективного Заходу, що стоїть за ним". Територію України називають "землями Південно-Західної Росії".

Також РПЦ стверджує, що російський народ в Україні "відстоює право жити на власній землі". Вся територія сучасної України ввійшла до "зони виняткового впливу Росії", вважають там.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська православна церква – не релігійне об'єднання, а частина державного апарату Російської Федерації

В УПЦ МП навели слова свого предстоятеля, Блаженнішого митрополита Онуфрія, що вони "ніякий "руський мир" не будують, а будують Божий світ".

"Це означає, що Церква має дбати про належну проповідь Євангелія, яке їй заповідав Христос, а не про формування геополітичних та геодуховних конструкцій", - пояснили в УПЦ МП.

В тексті "собору" ігноруються історичні факти й контекст, пов'язані з формуванням і розвитком української нації та держави.

"З погляду Євангелія військові дії не можуть бути виправдані як "священні", а також не можуть лунати від людей, які називають себе священнослужителями", - додали в УПЦ МП.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував до другого читання законопроєкт щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов'язаних з Росією.

У квітні 2023 року журналіст Михайло Ткач повідомив про російське громадянство у митрополита Онуфрія (Ореста Березовського) і ще низки служителів РПЦ в Україні.

В УПЦ МП запевняють, що проголосили свою повну незалежність від РПЦ ще 27 травня 2022 року, а тому не мають до неї стосунку.

Зараз ви читаєте новину «В РПЦ вирішили, що війна РФ проти України стала "священною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути