пʼятниця, 23 грудня 2011 18:21

"В Росії народжується новий вид маніпуляційної демократії або диктатури" — Вацлав Гавел

"В Росії народжується новий вид маніпуляційної демократії або диктатури" — Вацлав Гавел

Журнал "Країна" у своєму новому номері уклав щоденник Вацлава Гавела, використовуючи за основу його інтерв'ю, виступи та есеї. Колишній президент Чехословаччини та Чехії помер 18 грудня цього року.

"Попри всі труднощі, з якими я стикався щодня, досі глибоко переконаний, що політика - це зовсім не брудна справа. Бруд приносять із собою негідні люди. Неправда, що політики не можуть без інтриг і брехні. Цей нонсенс поширюють, щоб люди втрачали інтерес до державних справ. Колись давно правителі й лідери були особистостями, зі своїми, ні на кого не подібними обличчями, персональною відповідальністю. Тепер їх замінили менеджери, бюрократи, апаратники, маніпулятори. Інструменти анонімної влади, легітимізованої наукою, кібернетикою, ідеологією, законом, абстракцією - будь-чим, крім особистої відповідальності перед людьми", - розповідав політик.

"Коли я раптом опинився в політиці й побачив, що це світ чоловіків, мені забракло жіночого елементу. Хотілося хоч трохи теплоти. Тому я завжди намагався брати за найближчих радників жінок. Навіть у моїй охороні їх спочатку були двоє, два справжні діаманти - снайпери найвищої кваліфікації".

ФОТОРЕПОРТАЖ: Тисячі чехів на вулицях поминають першого президента Вацлава Гавела

"Мої численні розмови з різними російськими персонами, а також візити до Москви переконали: в Росії народжується новий вид маніпуляційної демократії або диктатури, набагато вишуканішої за комунізм. Звісно, нам не потрібні конфлікти з Росією. Мусимо підтримувати партнерські стосунки. Але ми маємо точно знати, як говорити те, що думаємо насправді, й не давати себе залякувати. Коли вони кажуть, що не дадуть нам газу чи нафти, слід придумати, як сказати: "Можете залишити їх собі", - говорив Гавел.

Інші висловлювання Вацлава Гавела можна почитати у новому номері журналу "Країна" № 49 (102) за 23 грудня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"В Росії народжується новий вид маніпуляційної демократії або диктатури" — Вацлав Гавел». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути