середа, 07 вересня 2022 22:41

Спецтема: Війна Росії проти України

В РНБО запитали, чому найбільший російський олігарх досі не під санкціями

Найбагатший російський олігарх Володимир Лісін збагачується на постачанні до Європи нафтопродуктів в обхід заборони російським танкерам заходити в порти країн ЄС.

При цьому Лісін не потрапив під персональні санкції ані США, ані ЄС, ані Великої Британії, ані України. Про це повідомили журналісти "Радіо Свобода".

  Президент країни-агресорки РФ Володимир Путін та олігарх Володимир Лісін.
Президент країни-агресорки РФ Володимир Путін та олігарх Володимир Лісін.

За даними Нацагентства з питань запобігання корупції, Лісін "здійснює комерційну діяльність у секторах економіки, що забезпечують високу доходну частину бюджету Російської Федерації, яка відповідає за війну в Україні, тобто є значним джерелом доходів для ведення війни. Має тісні зв'язки з режимом".

Напад Росії на Україну не створив для олігарха великих проблем.

Наприклад, у квітні був скандал через заяву Української федерації стрільби. Вона вимагала звільнити Лісіна з посади голови Міжнародної федерації. Тому що він є акціонером металургійної компанії, яка працює на російську "оборонку".

Заклик українських спортсменів підтримав Міністр спорту Австралії. Але Лісін залишився на посаді.

Щодо нього запровадила санкції лише Австралія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські журналісти знайшли нерухомість в Італії у ще одних "стовпів" Путіна

"А значить, його компанії можуть безперешкодно працювати майже в усьому світі. У тому числі заробляючи на транспортуванні нафти і нафтопродуктів, отримуючи надприбутки під час війни. Бо російські танкери, які везуть у Чорне море нафтопродукти, через ланцюжок перевантажень опиняються в портах, належать саме його компанії – Volga Shipping (або російською – "Волжское пароходство")", – пишуть "Схеми".

Найбагатша людина Росії, бізнесмен Лісін, який забезпечує високу дохідність бюджету Росії і пов'язаний із її режимом, наповну використовує свій танкерний флот, аби збувати російські нафтопродукти в ЄС під час військової агресії та отримувати прибутки, повідомляють журналісти.

Йому вдається обходити заборону входження в європейські порти за допомогою, в тому числі, суден під прапорами ЄС.

Журналісти звернулися до уповноважених органів ЄС, Великої Британії, США та України пояснити, чому Лісін не потрапив під санкційні обмеження.

В РНБО України лише зазначили, що наразі не отримували пропозицій про запровадження санкцій щодо Лісіна від уповноважених на це законом органів.

В британському уряді відповіли, що не коментують свої можливі майбутні рішення щодо санкцій.

Інші відповіді – з ЄС і США – оприлюднять одразу після їх отримання.

У червні президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти президента РФ Володимира Путіна. Також під них потрапили прессекретар Путіна, міністри закордонних справ Сергій Лавров і оборони Сергій Шойгу.

2 вересня Кабінет міністрів схвалив новий пакет санкцій, зокрема проти доньок Путіна.

Зараз ви читаєте новину «В РНБО запитали, чому найбільший російський олігарх досі не під санкціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути