пʼятниця, 17 січня 2014 06:11

Спецтема: Євромайдан-2013

В першу чергу штурмувати будуть Київраду та Жовтневий — "ветеран" Майдану

В першу чергу штурмувати будуть Київраду та Жовтневий — "ветеран" Майдану
Ігор Мазур. Фото: facebook.com

Активісти ВО "Майдан" поставили мобілізаційні намети у містах-супутниках Києва: Ірпені, Василькові, Обухові і Вишневому. На думку "майданівців", населенні пункти поруч зі столицею повинні акумулювати додаткові сили й в разі штурму Майдану надати швидку допомогу мітингувальникам. Про небезпеку роботи регіональних відділів самооборони та долю барикад у центрі Києва Gazeta.ua розповів керівник осередку ВО "Майдан" в Ірпені, політв'язень акції "Україна без Кучми" Ігор Мазур.

Ігоре, чи спокійно проходить мобілізація прихильників Майдану в околицях столиці?

Не зовсім. Наприклад, учора вночі мобілізаційний намет Євромайдану у Вишневому був викрадений тітушками. Перед тим його зносили силовики на чолі із заступником мера міста.

Позавчора мер Обухова разом з людьми у штатському о півночі намагався знести "майданівську" палатку в своєму місті.

В Ірпені місцева влада чекала на останні рішення парламенту. Після підписання цих законів Януковичем можна очікувати репресивні дії й тут.

Перспектива адмінарешту за встановлення під час протестів "малих архітектурних форм" без дозволу силовиків, який узаконила учора Верховна Рада, не лякає?

У цій державі багато чого лякає, але ми не перелякані. Якщо не будемо триматись разом плечем до плеча, то нас по одному переб'ють. А тому підрозділи самооборони, структури ВО "Майдан" слід створювати на місцях, особливо у Київській області. Адже цей регіон найближче до Києва. Люди мають знати у своєму місті один одного, щоб у разі чого той, хто має автомобіль, міг прихопити із собою ще чотирьох однодумців і приїхати на Майдан навіть серед ночі, таким чином блискавично відреагувавши на злочинні дії влади.

Очевидно, що вона влаштовує в Україні другу Білорусь. Незабаром може статись так, що будемо виїжджати за кордон, наприклад, до Польщі, аби провести акцію на підтримку українців, які сидять за ґратами.

Що робити, аби такого не сталось?

Однозначно не здаватись, шукати нові варіанти для дій, залучати студентів, "банди в'язаних беретів" - бабусь, які можуть ефективно протидіяти знесенню наметів, захищати підприємства, які допомагають Майдану.

Також слід бойкотувати продукцію представників влади, встановлювати місця проживання всіх тих, хто, на думку громадськості, реалізує злочинні дії, незалежно від того, чи це суддя, чи слідчий, повідомляти їхнім родичам, батькам про їхні злодіяння й казати про те, що погано виховали своїх дітей.

Це треба робити для того, щоб злочинці при владі відчули, що таке бути під тиском. І це не залякування, а звичайне нагадування про те, що не варто бути рабом системи.

Чи ще довго протримається Майдан у нинішньому вигляді?

Поживемо - побачимо. Але вже наступного тижня слід чекати агресивних дій з боку влади. Вона почне діяти після того, як учорашні закони офіційно набудуть чинності й мине свято Водохреща.

Перший удар відбудеться в ніч з понеділка на вівторок або в ніч з вівторка на середу. Оскільки барикади і наметове містечко охоплюють велику територію, ймовірно, першої атаки зазнають Київрада та Жовтневий палац. Таким чином, силовики спробують затиснути активістів на Майдані Незалежності. Трохи згодом проведуть акцію зачищення і на самому Майдані.

У Міністерстві внутрішніх справ запевнили, що не мають плану щодо нічного штурму Майдану...

Ця заява міліції прозвучала тоді, коли у неї не було ще достатньо юридичних підстав для розгону. Тепер же суд ухвалив рішення про заборону акцій протесту у центрі Києва, у закони внесли необхідні поправки. Силовики почекають ще кілька днів, аби кількість людей на Майдані зменшилась. Тим більше з 20 січня мають розпочатись морози. Тож для влади є всі підстави — і юридичні, і погодні, і те, що опозиція не може висунути нові конструктивні ідеї — щоб на наступному тижні перейти до фізичної атаки.

Зараз ви читаєте новину «В першу чергу штурмувати будуть Київраду та Жовтневий — "ветеран" Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

91

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути