Ексклюзиви
субота, 20 жовтня 2012 09:58

"На відміну від Росії, у нас немає лідерів, які поєднували б усю націю"

"На відміну від Росії, у нас немає лідерів, які поєднували б усю націю"
За словами Андрія Ротовського, особливості українського соціуму найвлучніше визначає таке поняття, як "хутір" Фото: politiko.ua

Україна, як єдина система, так і не стала реальністю, хоча потенція для цього є. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив експерт зі стратегічних комунікацій Андрій Ротовський.

"Ми, як держава, отримали в спадок не лише територію, а й певну здатність до згуртування. Але при цьому успадкували і велику кількість автономних підсистем. Вони не є антагоністичними. Однак проблема в тому, що ці автономії ніхто не поєднував", - наголосив він.

За словами Ротовського, особливості українського соціуму найвлучніше визначає таке поняття, як "хутір".

"У центрі українського Космосу перебуває сім'я. Якщо в ній, на нашому хуторі, все добре, то нам немає ні до кого діла – ми є соціальними інтровертами. Бойки, лемки, гуцули на Заході, і українці на Сході чи Півдні, в Конотопі або Бердянську живуть своїм внутрішнім життям і мало що знають одне про одного. Вже не кажу про Одесу, яка вважає себе відокремленим полісом, мало не окремою державою. Чи про "острів" Крим, де більшість населення співвідносить себе з російським соціумом. На відміну від Росії з її імперською ментальністю, де сакралізується влада й територія, у нас немає лідерів, які поєднували б усю націю. Ми сакралізуємо свій хутір, свою родину. А те, що виходить за їх межі, мене стосується лише тією мірою, якою зачіпає мої безпосередні інтереси", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці хочуть попрощатися з усім старим, а не тільки з "Регіонами" і Януковичем

Повне інтерв'ю з Андрієм Ротовським читайте у журналі "Країна" № 40 (143) за 18 жовтня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"На відміну від Росії, у нас немає лідерів, які поєднували б усю націю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути