Ексклюзиви
четвер, 14 березня 2013 19:03

В опозиції обіцяють не допустити зміни системи президентських виборів: "Переходу до тоталітаризму не буде"

В опозиції обіцяють не допустити зміни системи президентських виборів: "Переходу до тоталітаризму не буде"
Павло Розенко. Фото: uainfo.org

У президента будуть застосовувати різні варіанти для того, щоби забезпечити перемогу Віктора Януковича у будь-який спосіб.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від фракції УДАР Павло Розенко, говорячи про перспективи зміни системи виборів президента на однотурову.

Він переконаний, що однотурова система виборів президента є недемократичною і неприйнятною для України.

"За такою системою президентом України може стати людина, яка набере, наприклад, лише 15% від всього населення, яке має право брати участь у виборах. Це власне, є антидемократично і неприпустимо", - переконаний парламентар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиційний електорат не хоче бачити Тимошенко у президентах - експерт

Він додав: "Але звідки ростуть ноги — це очевидно. Сьогодні динаміка рейтингу Віктора Януковича засвідчує, що падіння рейтингів продовжується, і це падіння йде досить швидкими темпами. Очевидно, що воно буде продовжуватися, адже жодних продуктивних ідей, чи якихось реальних змін як в соціальному, так і в економічному плані, наступні два роки не передбачається. А вже сьогодні всі соціологічні дослідження говорять, що єдиний кандидат від опозиції переможе Януковича у другому турі із досить великим запасом".

"Очевидно, що при нинішній двотуровій демократичній і відкритій системі виборів, у Віктора Януковича немає жодних шансів перемогти кандидата від опозиції. Тому вони будуть застосовуватися різні варіанти, щоби забезпечити перемогу Януковича, але у будь-який інший спосіб, ніж то, який є зараз", - наголосив парламентар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПР не бачать нічого поганого в однотурових виборах: "Президентом все рівно стане той, кого підтримає більшість"

Розенко пояснив, що при однотуровій системі влада може виставити проти опозиції низку технічних кандидатів, аби розпорошити голоси опозиційного електорату.

"Влада може виставити декілька десятків клонів, які будуть пропагувати опозиційну риторику, як це було на останніх парламентських виборах. За рахунок таких клонів, безумовно, у першому турі у влади є велика імовірність розпорошити опозиційний електорат. У другому ж турі такої можливості вже не буде. Бо тоді вже виходить сам на сам лідер опозиції з Віктором Януковичем, і там жодних шансів для Януковича немає", - запевнив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Януковича розуміють: якщо не можна виграти за правилами, то треба їх змінити" - експерт про вибори президента

Однак, Розенко запевнив, що опозиція зробить усе, щоби не допустити такого сценарію.

"Опозиція зробить все, щоби переходу до тоталітаризму в Україні не відбулося, і щоби жодних антидемократичних змін у чинне законодавство, чи Конституції внесено не було. Це стосується будь-яких ідей: або однотурових виборів, або виборів президента у Верховній Раді, або перенесення виборів на не визначений термін тощо. Такі ініціативи у Верховній Раді, думаю, не пройдуть. І ми робитимемо все у рамках здорового глузду, щоби не допустити прийняття у Верховній Раді таких рішень", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «В опозиції обіцяють не допустити зміни системи президентських виборів: "Переходу до тоталітаризму не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути