Ексклюзиви
середа, 05 травня 2021 20:20

В "Опорі" прокоментували ситуацію з виборами у 87-му окрузі

В "Опорі" прокоментували ситуацію з виборами у 87-му окрузі
Зникнення бюлетенів - безконтрольна з точки зору всіх зацікавлених сторін ситуація, каже Ольга Айвазовська. Фото: Тарас Подолян

Чисто правового виходу з ситуації навколо виборів народного депутата у 87-му окрузі немає. Єдиним повноцінним може бути політичний консенсус про повторне голосування. Про це в коментарі Gazeta.ua сказала голова Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

"По-перше, прострочені терміни оголошення офіційних результатів. Це мало бути 12 квітня.

По-друге, коли відбувся повторний підрахунок, встановили факт відсутності 504 бюлетенів. Врахувати протоколи повторного підрахунку голосів ОВК може, але є рішення суду про незаконність рішення про проведення цього повторного підрахунку. Протоколи першого підрахунку з дільничних комісій враховувати також не доречно, бо відсутні бюлетені. Що істотно впливає на кінцевий результат виборів.

Чи зникнення 504 бюлетенів було провокацією, чи свідомим викраденням з метою зриву виборів, чи фальсифікацією, достовірно встановити не можемо. Цим мають займатися слідчі Національної поліції. Була безконтрольна з точки зору всіх зацікавлених сторін ситуація.

Велика палата Верховного суду по-суті визнала незаконним рішення ЦВК щодо встановлення остаточних результатів. І скасувала протокол, який базувався на даних ОВК. І ЦВК зараз повинна в позаправовий спосіб винайти формулу, яка влаштує всі сторони. Це практично неможливо. Тому або перемагає один кандидат, або інший.

Законом передбачені підстави для оголошення довиборів. Але жодна не стосується даної ситуації. Весь виборчий процес спочатку оголосити не можна. Був прецедент 2004 року, який в народі називався третім туром президентських виборів. День голосування відбувався лише, як повторне голосування. По-суті повторний другий тур. Був політичний консенсус", - каже громадська спостерігачка.

Був прецедент 2004 року, який у народі називався третім туром

Процес буде ще запеклішим, буде ще більше народних депутатів із заявами й інсинуаціями, ще більше силового ресурсу з різних сторін, фінансових ресурсів, зауважила Ольга Айвазовська.

Натомість ще більшою буде й увага суспільства. Громадський контроль ведеться за всіма етапами.

"Повторне голосування має відбутися одразу, як тільки знайдуть консенсус. Ще раз допустити всіх кандидатів.

А якщо оголошувати повторну кампанію, нові вибори, то це треба робити вже на жовтень. Але тоді матимемо ще бруднішу кампанію, радикалізовану. Хіба що хтось із кандидатів відмовиться від участі", - каже голова "Опори".

5 травня Центральна виборча комісія відмовилася реєструвати народним депутатом висуванця від "Слуги народу" Василя Вірастюка.

Перед цим Велика палата Верховного суду скасувала протокол ЦВК, яким Вірастюка визнано переможцем виборів в окрузі №87 в Івано-Франківській області.

Вибори проходили 28 березня. За даними ЦВК, за Вірастюка проголосували 30,95%, кандидата від партії "За майбутнє" Олександра Шевченка - 30,11%, кандидата від ВО "Свобода" Руслана Кошулинського - 28,51%.

Різниця між Вірастюком і Шевченком - 422 голоси.

Зараз ви читаєте новину «В "Опорі" прокоментували ситуацію з виборами у 87-му окрузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути