середа, 21 липня 2021 11:41

В ОП прокоментували заклик не критикувати рішення США щодо "Північного потоку-2"

В ОП прокоментували заклик не критикувати рішення США щодо "Північного потоку-2"
Проєкт газопроводу загрожує не лише Україні, а і Європі. Фото: Reuters

Україна планує з'ясувати позиції США та Німеччини щодо російського газопроводу "Північний потік-2" під час візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона.

Країна не може покладатися на формальні політичні обіцянки, заявив радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк, передає LIGA.net. На прохання прокоментувати статтю Politico, у якій США закликали Україну не критикувати майбутню угоду з Німеччиною, він зазначив:

"Політична реальність завжди набагато складніша, ніж фентезійні інформаційні картинки про добро та зло, які малюють окремі представники політичної спільноти. Зокрема американської та часто в ЗМІ. Україна, як і низка держав Східної та Центральної Європи, не хоче допустити реалізації трубопроводу в тому вигляді, яким його бачить Кремль".

Проєкт газопроводу загрожує не лише Україні, але і Європі загалом. РФ у ньому зацікавлена далеко не з економічних причин і витрачає гігантські ресурси на лобіювання в політичних кулуарах, зокрема німецьких і американських, вважає Подоляк. Для забезпечення безпеки України та Європи мовами політики, дипломатії та юриспруденції ведеться робота на різних рівнях.

"На мій погляд, усе це має бути дійсно прояснено під час актуального візиту президента Зеленського до США", – додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемога для України й союзників: суд ЄС обмежив поставки російського Газпрому

Адміністрація президента США Джо Байдена просить Україну не критикувати їхню угоду з Німеччиною щодо "Північного потоку-2". Пригрозили, що публічні виступи на цю тему можуть зіпсувати відносини Вашингтона та Києва.

США і Німеччина досягли угоди щодо "Північного потоку-2". Сторони оголосять про домовленості сьогодні, 21 липня. Вони зобов'яжуть Німеччину використовувати всі доступні важелі впливу, щоб продовжити на 10 років угоду між Україною і Росією про транзит газу після її закінчення 2024 року. Крім того, угода передбачає зобов'язання Німеччини застосувати національні заходи проти Росії, якщо Москва застосує газ як зброю проти України.

Зараз ви читаєте новину «В ОП прокоментували заклик не критикувати рішення США щодо "Північного потоку-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути