Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2012 09:47

В ООН Асаду дали 10 днів, щоб припинилася стрілянина

В ООН Асаду дали 10 днів, щоб припинилася стрілянина
Протистояння прихильників і противників Башара Асада триває в Сирії з березня 2011 року. Фото: dni.com.ua

Проект резолюції СБ ООН, підготовлений західними країнами, відводить владі Сирії 10 днів на припинення бойових дій. В іншому випадку, йдеться в проекті документа, який потрапив у розпорядження Agence France-Presse, щодо сирійського уряду будуть введені економічні та / або дипломатичні санкції. Голосування в Раді Безпеки ООН по проекту резолюції планується провести не пізніше 20 липня. Обговорення цього документа, а також проекту резолюції по Сирії, запропонованого Росією, почнеться в четвер, 12 липня.

Авторами проекту резолюції, про підготовку якого стало відомо в середу, 11 липня, стали США, Великобританія, Німеччина і Франція. Прийняти резолюцію, що передбачає певні наслідки в разі невиконання плану мирного врегулювання, членів Радбезу ООН закликав спецпосланник в Сирії Кофі Аннан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія не буде офіційно поставляти зброю до Сирії

У проекті резолюції, запропонованої західними країнами, говориться, що влада Сирії протягом 10 днів після прийняття документа СБ ООН повинна буде, відповідно до плану Аннана, відвести бронетехніку і війська з міст на бази. Якщо ця умова не буде виконана, то відносно сирійської влади будуть введені санкції.

До того, як ЗМІ вдалося ознайомитися з текстом проекту резолюції, повідомлялося, що документ передбачає можливість застосування військової сили для забезпечення дії санкцій. Проте ця інформація не підтвердилася.

Також повідомлялося, що проект резолюції, підготовлений країнами Заходу, передбачатиме введення санкцій і щодо опозиції, хоча і згадувалося, що в першу чергу такі заходи будуть націлені на представників режиму президента Башара Асада. У чому полягатимуть санкції для сирійської опозиції, поки не уточнюється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія не буде підтримувати режим Асада

У проекті резолюції, підготовленому західними країнами, також міститься пропозиція продовжити мандат місії спостерігачів ООН в Сирії, термін дії якого закінчується 20 липня, лише на 45 днів. У проекті резолюції по Сирії, внесеному Росією 10 липня, термін перебування в Сирії міжнародних спостерігачів пропонується продовжити на три місяці. Ні про які санкції в російському варіанті проекту резолюції не йдеться.

Росія вже заявила, що не прийме проект резолюції, що передбачає введення санкцій. За словами першого заступника постійного представника РФ при ООН Олександра Панкіна, російська сторона вважає, що застосування санкцій не дасть ніякого ефекту. Таку ж позицію, за його словами, займає і Китай, також як і Росія володіє правом вето в Радбезі ООН.

Мирний план, що носить ім'я спецпосланця ООН в Сирії Кофі Аннана, складається з шести пунктів, головний з яких - виведення урядової бронетехніки з населених пунктів і припинення вогню всіма сторонами конфлікту. План Аннана був схвалений ООН в березні 2012 року, а в квітні повинен був вступити в силу. Проте ні урядові війська, ні опозиція план Аннана так і не виконали.

Протистояння прихильників і противників Башара Асада триває в Сирії з березня 2011 року. З початку конфлікту, переросло в повномасштабні військові дії, в країні загинули не менше 16,5 тисячі осіб.

Зараз ви читаєте новину «В ООН Асаду дали 10 днів, щоб припинилася стрілянина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути