вівторок, 10 липня 2012 12:00

Росія не буде офіційно поставляти зброю до Сирії

Росія не буде офіційно поставляти зброю до Сирії
Поставки російської зброї до Сирії неодноразово засуджувалися представниками США і країнами Євросоюзу. Фото: tar-tass.com

Росія не буде поставляти до Сирії нові види зброї та підписува з керівництвом країни оборонні контракти, поки в країні не стабілізується ситуація. Про це у понеділок, 9 липня, заявив заступник директора Федеральної служби з військово-технічного співробітництва (ФСВТС) В'ячеслав Дзіркалн.

За словами джерела, раніше Росія виконувала старі контракти з Сирією, в тому числі з ремонту техніки. Так, в Сирію намагалися доставити зенітні ракетні комплекси "Бук-М2" і "Печора-2М", а також зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир-С1". Суховантаж "Алаід", що віз до Сирії ЗРК і партію відремонтованих транспортно-бойових вертольотів Мі-25, 18 червня був зупинений біля берегів Шотландії. У результаті судну довелося повернутися в Кольську затоку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія не буде підтримувати режим Асада

Втім, наприкінці червня ЗМІ повідомили про припинення Росією виконання контракту на поставку Сирії зенітних ракетних комплексів С-300ПМУ2 на суму в 105 мільйонів доларів. Поставки повинні були завершитися в кінці 2012-го - початку 2013 року.

Поставки російської зброї до Сирії неодноразово засуджувалися представниками США і країнами Євросоюзу. Держсекретар США Гілларі Клінтон, зокрема, заявляла, що Росія фактично перешкоджає процесам мирного врегулювання в країні. Російський МЗС, в свою чергу, на початку липня спростував припущення про те, що Москва в сирійському конфлікті підтримує режим президента Башара Асада.

Акції протесту в Сирії почалися навесні 2011 року і незабаром переросли у повномасштабні збройні сутички прихильників і противників чинного режиму. За даними ООН, в конфлікті за більш ніж рік протистояння загинули понад 12 тисяч осіб. Сирійська влада заявляє про більш ніж 2,5 тисячі загиблих військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів.

Зараз ви читаєте новину «Росія не буде офіційно поставляти зброю до Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути