вівторок, 18 листопада 2008 14:50

В НАТО вважають, що потрібно уникнути політизування питання ПДЧ

В НАТО вважають, що потрібно уникнути політизування питання ПДЧ
У вівторок в Брюсселі під час брифінгу представник Північноатлантичного альянсу Джеймс Аппатурай зазначив, що в штаб-квартирі обізнані про те, що питання надання ПДЧ для Грузії і України "в значній мірі заполітизоване".

"Ми вважаємо, що такого політизування потрібно уникнути, незалежно від того, яким буде результат засідання міністрів закордонних справ у грудні", - сказав він.

Аппатурай зазначив, що якщо результатом засідання буде "відповідь: так" - "це не означатиме, що членство в НАТО для України і Грузії буде вже завтра".

"Якщо відповідь буде "ні", це, у свою чергу, не означатиме, що членство Грузії і Україні не буде надано ніколи", - додав він.

Представник НАТО знов зазначив, що зараз рано говорити про те, яким буде результат грудневого засідання, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На саміті в Бухаресті, який пройшов у квітні, країни-учасниці НАТО вирішили не надавати Україні ПДЧ. Тоді експерти й політики заявили, що це питання було заблоковане Росією, яка вплинула на думку Франції і Німеччини, що висловилися проти прискорення євроатлантичної перспективи України.

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив, що якщо Україна не отримає План дій з отримання членства (ПДЧ) у Північноатлантичному альянсі в грудні цього року, це не означає, що вона не отримає "ПДЧ взагалі".

"Ситуація чітка і зрозуміла: у грудні міністри (закордонних справ НАТО – ред.) зроблять першу оцінку (прогресу України на шляху досягнення ПДЧ), а зараз рано говорити, яким буде результат. Але якщо не буде ПДЧ у грудні, це не означає, що ПДЧ не буде взагалі. Іншими словами: альянс слідуватиме траєкторії, яка була позначена в Бухаресті. Це - наш маяк, курс. Це - процес, який був і для інших країн і базується на конкретних досягненнях", - сказав він.

Міністр оборони України Юрій Єхануров прогнозує, що Україна нескоро вступить у НАТО. "Давайте будемо реалістами - це не так скоро буде (вступ у НАТО)", - сказав він.

За словами міністра, якщо Україні буде наданий План дій щодо членства в НАТО, то це не означає, що країна автоматично стає членом Альянсу. Єхануров вважає, що Україні треба буде здійснити низку дій, що стосуються реформування політичної й економічної сфер, а також сфер безпеки.

Зараз ви читаєте новину «В НАТО вважають, що потрібно уникнути політизування питання ПДЧ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути