четвер, 02 червня 2022 13:13

Спецтема: Війна Росії проти України

В МЗС відповіли на ультиматум Лаврова щодо вивезення українського зерна

В МЗС відповіли на ультиматум Лаврова щодо вивезення українського зерна
Росія має негайно розблокувати українські морські порти. Фото: eastnews.ua

Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту.

Київ вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України й надати безпекові гарантії про ненапад, зазначив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, коментуючи заяву міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.

"Росія має негайно розблокувати українські морські порти, припинити обстріли Одеси та інших прибережних міст. А також відвести свій військово-морський флот на відстань, яка унеможливить напад на торговельні судна, і не створювати перешкод для міжнародної навігації. Закликаємо країни, продовольча безпека яких може найбільше постраждати від агресії РФ проти України, використати їхні контакти з Москвою, щоб змусити її зняти блокаду з українських морських портів і припинити війну", - сказав Ніколенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лавров заявив, що РФ із Туреччиною розміновуватиме українські порти

Він відкинув слова Лаврова про те, що РФ нібито "давно зробила все від неї залежне", щоб розв'язати продовольчу проблему, яка виникла у світі.

"Напавши на Україну, Росія взяла в облогу українські морські порти, а російська армія замінувала частину морської акваторії і постійно здійснює спроби прорвати зі сторони Чорного моря оборону Одеси та інших прибережних міст. Україна опрацьовує з партнерами можливість створення міжнародної місії, зокрема під егідою ООН, яка візьме на себе забезпечення функціонування морських шляхів експорту української сільськогосподарської продукції", - додав Ніколенко.

Україна вітає попередню готовність низки країн долучитися до процесу відновлення безпеки у Чорному морі. Водночас країна вимагає, щоб Росія першим кроком відвела свої сили в морській акваторії навколо України й надала безпекові гарантії.

Міністр закордонних справ Росії Лавров заявив 31 травня, що Російська Федерація готова забезпечити безперешкодний прохід суден із зерном з українських портів у Середземне море, якщо Україна "розв'яже проблему їхнього розмінування".

Це вже не перший шантаж Кремля і не перша вимога, шоб Україна розмінувала акваторію Чорного моря, яку в перший місяць повномасштабного вторгнення Росія сама ж і замінувала. 25 травня Москва пропонувала обміняти створення гуманітарного коридору для експорту українського зерна на зняття санкцій. Країни Заходу на це не погодилися.

Раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн уже заявляла, що Кремль використовує тему продовольства як зброю.

Зараз ви читаєте новину «В МЗС відповіли на ультиматум Лаврова щодо вивезення українського зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути