вівторок, 31 травня 2022 14:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Лавров назвав умову для вивозу українського зерна

Лавров назвав умову для вивозу українського зерна
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив 31 травня, що РФ нібито "давно зробила все від неї залежне", щоб розв'язати продовольчу проблему в світі. Фото: eastnews.ua

Російська Федерація готова забезпечити безперешкодний прохід суден із зерном із українських портів у Середземне море, якщо Україна "вирішить проблему їхнього розмінування".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив 31 травня, що РФ нібито "давно зробила все від неї залежне", щоб розв'язати продовольчу проблему, яка виникла у світі, повідомляє російський Інтерфакс.

"Для розблокування суден із зерном з українських портів необхідно, щоб представники України розмінували прибережні води, які розташовані в територіальних водах, у територіальному морі країни та які були заміновані", - сказав Лавров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського розкритикували політику деяких членів ЄС щодо війни в Україні

Це вже не перший шантаж Кремля і не перша вимога, шоб Україна розмінувала акваторію Чорного моря, яку в перший місяць повномасштабного вторгнення Росія сама ж і замінувала. 25 травня Москва пропонувала обміняти створення гуманітарного коридору для експорту українського зерна на зняття санкцій. Країни Заходу на це не погодилися.

Раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн уже заявляла, що Кремль використовує тему продовольства як зброю.

Партії зерна, які продає Росія, можуть частково або повністю містити зерно, вкрадене в результаті мародерства російських окупантів. Росія вже вкрала в України зерна більш як на $100 млн. Окупанти вивозять збіжжя з Херсонщини, Миколаївщини та Запорізької області.

У зруйнованому Маріуполі російські окупанти намагалися відновити роботу торгового порту, щоб вивезти награбоване. Зокрема, це зерно, металопродукція та глина на десятки мільйонів доларів. Сьогодні у порту Маріуполя на російське судно завантажили 2,5 тис. т рулонної сталі. Корабель попрямував у порт у Ростові-на-Дону.

Зараз ви читаєте новину «Лавров назвав умову для вивозу українського зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути