середа, 16 січня 2013 21:54

В Євросуді з прав людини звинуватили українських суддів у "вузькому формалізмі"

В Євросуді з прав людини звинуватили українських суддів у "вузькому формалізмі"
Фото: tvi.ua

Суддя Європейського суду з прав людини Станіслав Шевчук вважає, що одна з найбільших правових проблем в Україні – це те, що судді не розуміють поняття прав людини і займаються "буквоїдством".

Про це Шевчук заявив в ефірі телеканалу ТВі.

"У нас глобальні проблеми із правовою реформою, - переконаний він. - У нас до кінця не проведена ні судова реформа, ні реформа правоохоронних органів".

За словами судді, особлива проблема в Україні саме з судовою реформою, бо суд – це "останній бастіон у захисті прав людини".

"І тут важливі були кроки щодо зміни законодавства. Але зміна законодавства базисного – це 20-30% реформи. Найголовніше – це зміна менталітету суддів", - наголосив Шевчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄСПЛ зобов'язав українську владу відновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду

На його думку, судді повинні приймати рішення відповідно до прав людини, і мотивація повинна бути виписана відповідно до принципів верховенства прав людини.

Крім того, за словами представника Євросуду, українські судді не знають, як застосовувати права людини на практиці.

"Вони приймають рішення згідно з законом, з вузьким розумінням закону. Вузькі формалісти — ці судді. А потрібне широке захоплення, як це робить Європейський суд. Таких суддів мій учитель, професор Буткевич, суддя Європейського суду у відставці, називає "рибалками". Вони знаходять якісь там норми права, посилаються на них, не знаючи, які вимоги прав і свобод людини", - сказав Шевчук.

"Тобто вони, по суті, обґрунтовують рішення не вимогами та інтересами прав і свобод, а просто посиланням на якусь норму права, яку вони десь знаходять. І я би сказав, це одна з найбільш системних і найбільш тривожних проблем у поточній правовій системі", – підсумував суддя.

Зараз ви читаєте новину «В Євросуді з прав людини звинуватили українських суддів у "вузькому формалізмі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути