середа, 09 червня 2021 12:29

В ЄС скасували частину санкцій проти Януковичів

В ЄС скасували частину санкцій проти Януковичів
Віктор і Олександр Януковичі перебувають у розшуку. Фото: Reuters

Суд Європейського Союзу загальної юрисдикції вперше анулював санкції ЄС проти президента-втікача Віктора Януковича і його сина Олександра. Про це пише "Європейська правда"

Суд анулював рішення Ради ЄС від 2019 року про санкції, накладені на Януковичів. Тобто рішення суду стосується санкцій, які вже втратили чинність. Вони полягали у заморожуванні активів.

"Рада ЄС не змогла продемонструвати, що права на захист і право на ефективний судовий захист були дотримані в кримінальних процесах, які ведуться щодо цих осіб українською владою, і які лежать в основі цього продовження", - пояснив суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналісти розповіли про бізнес сина Януковича в Росії

Суд зазначив: у випадках, коли проти особи протягом декількох років застосовуються обмежувальні заходи, в зв'язку з триваючим розслідуванням Генеральною прокуратурою України, Рада ЄС зобов'язана перевірити, чи дотримувалось право цієї людини на судовий розгляд в розумні терміни. Перш ніж Рада вирішить, чи продовжувати ці заходи в черговий раз.

"Велика перемога для Януковича і його сина в суді ЄС сьогодні, оскільки суд скасував заморожування активів, накладене на них ЄС в 2019 році.

Однак вони все ще знаходяться під санкціями, оскільки заходи були продовжені в березні 2021 року за новими причинами", - повідомив у середу в Twitter журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

Торік санкції зняли з колишнього прем'єра Миколи Азарова та колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького. За рік до цього із санкційного списку вибув колишній голова Адміністрації президента часів Януковича Андрій Клюєв.

24 січня 2019-го Оболонсь­кий райсуд міста Києва заочно визнав Віктора Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Його засудили до 13 років позбавлення волі. Тюремний строк почнуть відраховувати після арешту.

Зараз ви читаєте новину «В ЄС скасували частину санкцій проти Януковичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути