субота, 11 грудня 2010 12:23

У Донецьку відбулись чесні вибори. Ставленик Табачника "пролетів" з ректорством (ФОТО)
9

Голосування
Фото: Тетяна Заровна/Gazeta.ua
Майбутній ректор ДонНУ голосує за себе
Єгорову не допомогло лоббі Табачника
Двері на замок
Опечатка урн

Вчора протягом шести годин в Донецькому національному університеті (провідному вузі Донбасу) продовжувалися вибори ректора. Склад рахункової комісії був обраний шляхом голосування делегатів. Тільки після реєстрації учасників, виступу і обговорення кандидатур були надруковані бюлетені - строго по кількості тих, що голосують. Щоб в цей час кількість делегатів випадково не зменшилася, всіх. замкнули на ключ.

Голосування відбувалося таємно - в кабінках. А розкриття урн і підрахунок голосів навпаки - максимально відкрито. Урни розкривали в актовому залі, у присутності фото і відеокамер. Кожен голос оповіщався і зараховувався публічно. Кілька разів перевірили ще раз всі зіпсовані бюлетені і бюлетені, що проголосували "проти всіх".

У конкурсі взяли участь два кандидати. Це протеже Міністерства освіти Петро Єгоров, якого виконувати обов'язки ректора призначив особисто Дмитро Табачник. Та Юрій Лисенко, завідувач кафедри економічної кібернетики, який вступив в боротьбу за 3 дні до виборів і навіть не встиг розповсюдити свою програму.

У таємному голосуванні взяли участь 288 чоловік. За Петра Єгорова віддали голоси 89 осіб. За Юрія Лисенко - 138. 8 бюлетенів порахували не дійсними. 53 делегати проголосували проти обох кандидатів.

В результаті колектив рекомендував міністерству призначити ректором Юрія Лисенко, що набрав 46%. Згідно із законом "Про вищу освіту" кожна з кандидатур, що набрала не менше 30% може розраховувати на призначення. І будь у Єгорова 30% голосів проти 46% набраних Лисенко, він обов'язково став би ректором. Не дарма агітувати за виконуючого обов'язки і особисто контролювати хід виборів прибув заступник міністра Євгеній Суліма. Він кілька разів з трибуни підкреслив зацікавленість міністерства в перемозі Єгорова. Зате підтримати "альтернативщика" Лисенко порадив колективу колишній ректор і академік НАН України Володимир Шевченко, звільнений міністром освіти.

Оскільки статутний склад конференції у випадку ДонНУ складає 300 чоловік, Єгорову необхідно було набрати не менше 90 голосів. Таким чином, екс-деканові обліково-фінансового факультету Петру Єгорову не вистачило всього одного голосу, щоб отримати заповітні 30% - його результат 29.67% голосів.

Євгеній Суліма покинув збори вельми розчарованим. Перед виборами, він натякав, що Лисенко шантажист, а звільнений ректор Шевченко. вимагач.

"Лисенко особисто мені сказав: дайте мені ректора в іншому вузі, залиште мою дружину і я зніму свою кандидатуру", - розповів Gazeta.ua заступник міністра Євгеній Суліма, маючи на увазі, що дружина Лисенко, яка була головним бухгалтером вузу була звільнена в.о. Єгоровим.

А Володимир Шевченко, за словами Суліми, скривджений, що не отримав меблі з особливим дизайном, через це тулиться зі своєю науковою бібліотекою в чужому кабінеті.

" Це стиль заступника міністра - принижувати. У нас диктат у сфері вищої освіти, а не автономія", - сказав Gazeta.ua Володимир Шевченко.

"Заступник міністра фахівець з проведення виборів і різних технологій, але я надзвичайно щасливий перемозі", - сказав Юрій Лисенко.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку відбулись чесні вибори. Ставленик Табачника "пролетів" з ректорством (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути