середа, 06 червня 2018 15:20

"Усі помруть - без варіантів": що відомо про скандал із заступником Супрун

Автор: facebook.com
  Олександр Лінчевський працює заступником міністра майже два роки
Олександр Лінчевський працює заступником міністра майже два роки

Наприкінці минулого тижня у суспільстві прокотилася хвиля обурення. Фігурантом скандалу став заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

На засіданні Рахункової палати 2 червня він пояснював ефективність програми "Лікування громадян України за кордоном". Під час виступу пролунала фраза про те, що "всі помруть - без варіантів". Пізніше МОЗ опублікувало вибачення Лінчевського за "неприпустимо невдало використані вислови".

Лінчевський у відставку не збирається

Сам Лінчевський заявив, що журналісти перекрутили його слова.

"Мені шкода, що слова, вирвані із контексту, образили чи обурили пацієнтів, їхні родини та небайдужих громадян. Маніпуляції на темі лікування тяжкохворих пацієнтів, відверті пересмикування, виривання із контексту шкодять і самим пацієнтам, і суспільству в цілому", - сказав чиновник.

"Слова не вирвані з контексту. Стенограма виступу пана Лінчевського офіційно буде надіслана кожному народному депутату, і ви чітко зрозумієте, що це є офіційна позиція Міністерства охорони здоров'я", - заперечила голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець із БПП.

У понеділок прем'єр-міністр Володимир Гройсман скликав термінову нараду, на якій, зокрема, обговорювали питання некоректних заяв Лінчевського. Тоді вирішили: "Якщо це правда, то має нести відповідальність, якщо перекрутили - нехай детально пояснює і спростовує".

Гройсман ініціював дисциплінарне провадження, рішення по якому комісія оголосить 7 червня. Прем'єр попросив, щоб засідання комісії було публічним і всі могли почути, що саме сказав Лінчевський.

У четвер буде рішення щодо подальшої діяльності Лінчевського у Кабміні

6 червня на засідання уряду у повному складі прийшла фракція Радикальної партії з вимогою звільнити Лінчевського. Гройсман вислухав нардепів і пообіцяв, що 7 червня Кабмін поставить крапку у цьому питанні.

"Я за те, щоб покарати людину, якщо вона дійсно це сказала. І щоб покарання було жорстким, навіть жорстоким. Але для цього маємо пересвідчитися, що він саме це сказав... Я це чув, у мене власні висновки є... Завтра ми у цьому питанні поставимо крапку", - наголосив Гройсман.

Якби ця людина мала совість, подала б у відставку. Навіть якщо він обмовився чи вирвали з контексту, журналісти відобразили по суті. З мораллю у цієї людини все погано. Питання життя, дня, тижня, місяця - це найцінніше, що є у родини. Найвище у світі - людське життя. Коли урядовець, який відповідає за охорону здоров'я, продукує такі речі, - це неетично і неправильно, - прокоментував народний депутат Віктор Балога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді вимагають відставки Супрун разом із командою

Адвокат родин героїв Небесної сотні Євгенія Закревська переконана, що це штучний скандал, спрямований проти в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун та її команди.

Почали серйозно валити команду МОЗ. Почали з зама Уляни Супрун - Олександра Лінчевського. Відкрили дисциплінарне провадження і хочуть звільнити за те, що він заперечив неефективність лікування за кордоном... Лінчевський сказав, саме, що їх все одно потрібно лікувати, незважаючи на те, що люди все одно помирають від раку, - наголосила Закревська.

Олександра Лінчевського призначили заступником міністра охорони здоров'я 31 серпня 2016 року. Він поєднує чиновницьку діяльність із лікарською практикою. Працює лікарем у госпіталі СБУ та в компанії "Медікс-Рейн Інтернешенал груп", якій належить відомий ізраїльський онкоцентр "Ліссод". Підробляє хірургом у лікарні №17 Києва і викладає в Національній медичній академії ім. Шупика.

Лінчевський багато разів проходив тренінги і курси у зарубіжних країнах з торакальної хірургії, зокрема пов'язані і з онкологією. Був у Франції, Бельгії, Туреччини, Швейцарії, Австрії, Чехії, Італії.

Зараз ви читаєте новину «"Усі помруть - без варіантів": що відомо про скандал із заступником Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути