Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2007 10:24

Ющенко зробив Бойка головним у газових переговорах з Росією

Ющенко зробив Бойка головним у газових переговорах з Росією
Президент Віктор Ющенко призначив міністра палива й енергетики Юрія Бойка головою делегації для переговорів з Росією про поставки на територію України природного газу, транзит й зберігання газу, який надійшов з територій інших держав і призначений для споживачів за межами України, в 2008 році й на середньострокову перспективу.

Про це сказано в указі Президента N1074/2006 від 8 листопада.

Крім цього, до складу делегації ввійшли: голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Євген Бакулін, посол України в Росії Олег Дьомін, начальник департаменту співробітництва з питань транзиту й поставок компанії "Нафтогаз України" Антоніна Марченко, заступник керівника департаменту з питань енергетичної і ядерної безпеки апарату Ради національної безпеки й оборони Олександр Светелик.

Відповідно до указу, голова делегації за необхідності може вносити зміни до складу делегації з узгодженням з Міністерством закордонних справ.

Крім цього, необхідно затвердити відповідні директиви делегації, а Кабінету Міністрів забезпечити її фінансування.

Ющенко вважає оптимальною ціною на газ для України 150-160 доларів за тис. куб. м.

Міністр економіки Анатолій Кінах допускає зростання цін на імпортний газ не більш ніж на 15% з 130 доларів за тис. куб. м до 149,5 долара за тис. куб. м в 2008 році.

З 2007 року Україна отримує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше ціни газу, який постачався в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Бойко прогнозує, що в 2008 році ціна імпортованого в Україну природного газу на кордоні з Росією може збільшитися не більш ніж на 10%, або на 13 доларів за тис. куб. м, порівняно з 2007 роком, до 143 доларів за тис. куб. м.

Цього року Україна не закуповує природний газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через ексклюзивного постачальника компанію "РосУкрЕнерго" 7 млрд. куб. м газу на рік, з Казахстаном про поставки 8,5 млрд. куб. м газу на рік, а також з Туркменістаном про поставки 42,5 млрд. куб. м газу на рік.

На кордоні України й Росії газ в "РосУкрЕнерго" купує спільне підприємство "Укргаз-Енерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу України" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери.

"РосУкрЕнерго" закуповує весь газ в "Газпрому".

Зараз ви читаєте новину «Ющенко зробив Бойка головним у газових переговорах з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути