Ексклюзиви
середа, 30 січня 2008 18:29

Ющенко закликає створити резерв ядерного палива

Президент України Віктор Ющенко закликає нарешті створити в Україні резерв ядерного палива. Про це він заявив, відкриваючи Всеукраїнський форум "Влада і бізнес - партнери", який проходить сьогодні в Києві.

Ющенко не хоче, щоб Україна жила в постійному підвішеному стані в питанні ядерної енергетики. "Ми не повинні жити в темі ядерної енергетики від постачання до постачання ядерного палива. Ми повинні, врешті-решт, поставити крапку у формуванні резерву ядерного палива, як цього вимагає закон", - сказав глава держави, додавши при цьому, що тоді наступить стабільність і в цих питаннях, і в питанні безпеки.

Відповідно до указу президента Nот 27 грудня 2005 року ряду міністерств давалося доручення розробити механізми забезпечення фінансування формування державного резерву ядерного палива і ядерних матеріалів з урахуванням річної потреби.

В даний час ядерне паливо для українських АЕС поставляє російська корпорація "ТВЕЛ". Співпраця НАЕК "Енергоатом" і ВАТ "ТВЕЛ" почалася в 1996 році, коли російська корпорація стала переможцем міжнародного тендеру на постачання ядерного палива для реакторів типу ВВЕР українських АЕС. У 1998 були поміщені контракти, що передбачають постачання тепловиділяючих складок (ТВС) до 2010 року включно. Сьогодні корпорація "ТВЕЛ" поставляє ядерне паливо на всі 15 енергоблоків України, що діють. У 2006 році завершився перехід 12 блоків типу ВВЕР на вдосконалене паливо типу ТВСА.

На початку цього тижня "Енергоатом" заявив про підписання контрактів з російською корпорацією на постачання ядерного палива в 2008 році. Україна щорічно купує у Російської Федерації тепловиділяючі складки на загальну суму близько 750 мільйонів доларів.

Як альтернативне джерело постачань ядерного палива Україна розглядає США. Мова йде про американську компанії "Westinghouse". На цьому тижні Міністр палива і енергетики України Юрій Продан заявив, що проект компанії "Westinghouse" є успішним і дозволить Україні диверсифікувати постачання ядерного палива. При цьому міністр виразив надію, що в квітні Україна готова буде підписати відповідний контракт на постачання ядерного палива для українських АЕС, повідомляє Ліга онлайн.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко закликає створити резерв ядерного палива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути