субота, 28 листопада 2009 11:42

Ющенко: За газові домовленості має відповідати виключно Тимошенко

Ющенко: За газові домовленості має відповідати виключно Тимошенко

Віктор Ющенко з першого дня критикує газові угоди.

Про це президент повідомив в ефірі каналу "Інтер".

"Не в тому плані, що я не є прихильник ґрунтовних, професійних і прогнозованих вирішень цих проблем, а в тому, що треба мати ясну політику формування принципу домовленостей по даному питанню", - відмітив він.

Президент відмітив, що директиви, які він підписав на прем"єр-міністра заключали три базові фундаментальні принципи. Перший з них - мінімізувати політичний компонент у формулюванні ціни.

"Для цього треба перейти на ринкову формулу формування ціни на газ і на рівень тарифів. Дві речі треба зробити - побільше ринку в ціні на газ, тобто не в ціні абсолютній, а в принципах її формування. І те саме по тарифу на транзит російського газу", - переконаний Ющенко.

Другим принципом президент назвав синхронність впровадження ринкових засобів.

"Тобто я сподіваюсь, що російській стороні невигідно зразу впровадити повний ринок по транзиту, бо треба тарифи піднімати в 5-6 разів Україні. Тільки за поточний рік Україна не доотримала від поставок плати за транзит 2,5 млрд. Якби у нас був тариф, такий як у Словаччини, у нас би не було дефіциту НАК "Нафтогазу", - зазначив він.

"Якщо російська сторона пропонує: давайте на 50% піднімемо ціни на газ, давайте на таку ж пропорцію піднімемо і тариф", - додав президент.

Третім принципом Ющенко назвав симетричність.

"Все, що формулює Росія в принципах на обов"язки по споживанню, те саме ми повинні закладати у обов"язках по транзитуванню", - наголосив він.

Президент підкреслив, що ці три принципи є аксіомою для будь-якої моделі.

"Прем"єр-міністр підписала угоди. Це виключно відповідальність прем"єр-міністра. Це її компетенція. Я даю політичну директиву, я даю принципи з точки зору змісту. Це відповідальність, це компетенція виключно Уряду і з української сторони, і з російської сторони. І президенти тут не можуть бути операторами", - зауважив Ющенко.

"До чого це привело? Це привело до того, що за останні три роки ціна на російський газ виросла утричі, ціна на український тариф по транзиту російського газу три роки стоїть на місці. Це економіка? Ні, це не економіка. Це колосальний пакет політичний, який стоїть за дужками", - відмітив український лідер.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ющенко: За газові домовленості має відповідати виключно Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути