Ексклюзиви
вівторок, 13 січня 2009 16:28

Ющенко розповів про угоду, яку пропонує підписати Медведєву

Ющенко розповів про угоду, яку пропонує підписати Медведєву

Київ і Москва повинні знайти такий варіант технічної угоди, який би дозволив відновити транзит російського газу до Європи і забезпечити постачання українського газу в східні області України, вважає президент України Віктор Ющенко.

"Українська сторона підготувала проект такої технологічної угоди. Сподіваюся, що російська сторона нормально це сприйме. Ця угода і підлягатиме моніторингу спостерігачів", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.

Глава держави підкреслив, що угода повинна регламентувати напрям і об"єми поставок газу, його якість, тиск на вході і на виході.

Ющенко додав, що в цьому документі не обговорюється питання ціни поставок газу до України і тарифу на його транзит через українську територію.

Він підкреслив, що тримає на контролі питання формування такої технічної угоди на політичному рівні, і говорив про це з президентом Росії Медведєвим.

"У мене є постійний діалог з керівником Єврокомісії паном Баррозу, кожен день я спілкуюся з керівництвом Російської Федерації. Ми докладаємо всіх зусиль для того, щоб завершити технічну підготовку для запуску системи, вийти на технічну угоду, яка регламентує процедуру запуску системи", - додав Ющенко.

Він висловив сподівання, що російська сторона "відповідально поставитися до цієї процедури".

"Переконаний, що саме ці технічні рішення і повинні піддаватися моніторингу Єврокомісії", - сказав президент.

Ющенко пояснив, що зараз газотранспортна система України працює у внутрішньому режимі для забезпечення всіх регіонів України газом з власних сховищ і газом власного виробництва.

"Маючи на увазі, що схід України технологічно побудований таким чином, що він зорієнтований тільки на російські поставки і нема можливості для підживлення з інших регіонів України, процедура поновлення прокачки російського газу повинна відповідати низці вимог", - сказав він.

Найголовніша технологічна умова прокачки російського газу через українську територію, за словами Ющенка - це "повернутися до поставок газу у статусі-кво 31 грудня 2008 року".

"Дуже важливо, щоб подача газу була відновлена за тими напрямками, в яких працювала система в грудні 2008 року. Тоді виникає можливість перетрансформувати роботу української системи від поставок власних ресурсів у Східні регіони на забезпечення транзиту європейського газу", - сказав він.

"Газотранспортна система не може прийняти 50 мільйонів кубометрів російського газу для прокачки в будь-яку країну. Ми повинні всю систему ввести в штатний режим робити, відновити нормальну роботу, в якій система знаходилася до 1 січня 2009 року", - додав Ющенко.

"Це дуже чутливий момент. Щоб ми не залишили без газу Донецьк, Луганськ, Харків, Дніпропетровськ, південь Запоріжжя", - наголосив президент.

За матеріалами:Укрїнська правда, Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко розповів про угоду, яку пропонує підписати Медведєву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути