середа, 25 серпня 2021 10:07

Ющенко: Путін не нападе на Польщу чи Литву, бо вони в НАТО

Ющенко: Путін не нападе на Польщу чи Литву, бо вони в НАТО
Путін не нападе на жодного з наших сусідів по західному кордону, бо вони в НАТО, зауважив Ющенко. Фото: @president.ukraine

Україна 2008 року на саміті в Бухаресті не отримала План дій щодо членства в НАТО через позицію канцлерки Німеччини Анґели Меркель і тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі. Те рішення розв'язало руки президенту РФ Володимиру Путіну в окупації територій України. Про це розповів третій президент Віктор Ющенко.

"Ми зібралися - сім-вісім президентів - і пішли до Меркель. Саркозі покинув залу, не захотів спілкуватися. А з Меркель відбувся короткий п'ятихвилинний діалог.

Вона каже: пане президенте, одна із проблем, яка нас зупиняє, те, що сьогодні тільки третина українців поділяють проєкт НАТО. Я їй кажу: коли я заступав на посаду, 14% українців поділяли інтеграцію в НАТО. Зараз 31%. Так, це третина, але мені здається, за ці два роки вдвічі більше. А коли ви приймали Іспанію, там 17% населення поділяло входження країни до НАТО. А ми хочемо лише ПДЧ. Наша розмова на цьому закінчилася. Для мене аргументи, які Меркель висловила тоді, до сьогодні неприйняті. Це слабкі аргументи, на яких не могло базуватися те рішення", - сказав Ющенко телеканалу "Україна 24".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стане членом НАТО - заступник генсека Альянсу

"Нас відділяло тоді буквально три місяці до того, коли на Путіна ще можна було впливати. Але це той рубікон, коли вже на паузу стали – все, можна писати, що ви програли.

Багато розчарувань було того дня. Бо коли я читав ту резолюцію Альянсу, здавалося, що такого не може бути. Нащо тоді саміт скликати, якщо виносять таке рішення?", - зауважив третій президент.

"Путін не нападе на Польщу, Литву, наскільки б зухвало вона не говорила на дипломатичному рівні про нього та його політику. Путін не нападе на жодного з наших сусідів на західному кордоні аж до Болгарії. Бо модель, в якій пребувають ці країни, не дозволяє їх чіпати. Вони є членами НАТО", - пояснив Ющенко.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції.

Торік Україна здобула статус Партнера розширених можливостей НАТО. Це передбачає ширший обмін інформацією.

У вересні в Україні відбулися спільні військові навчання з Альянсом. Узяли участь майже 4 тис. військових із 10 країн. Цьогоріч українські військові звання переведені на коди військових рангів НАТО.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко: Путін не нападе на Польщу чи Литву, бо вони в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути