Ексклюзиви
понеділок, 25 лютого 2008 07:55

Ющенко готовий прийняти нову Конституцію без участі парламенту

Ющенко готовий прийняти нову Конституцію без участі парламенту
Президент Віктор Ющенко не виключає, що нова Конституція може бути ухвалена без участі парламента на всеукраїнському референдумі. Про це йдеться у його статті "Україні потрібна Конституція національного творення" в "Дзеркалі тижня". Зокрема, Президент пропонує створити інститут народної законодавчої ініціативи. Згідно з ним законопроекти можуть бути внесені на розгляд Верховною Радою за ініціативою певної кількості громадян, які мають право голосу.

На думку Ющенка, доцільно визначити предмет всеукраїнського референдуму, а також встановити таку форму референдуму за народною ініціативою як "народне вето", наслідком якого може бути скасування прийнятого Верховною Радою закону або його окремих положень.

"Необхідно також передбачити можливість проведення всеукраїнського консультативного референдуму, тобто дорадчого опитування", наголошує президент.

Ющенко виклав своє бачення роботи над проектом нової редакції Конституції України.

Спочатку, на думку президента, слід підготувати пропозиції щодо концепції основних положень проекту нової редакції Конституції України, потім провести громадське обговорення основних положень проекту за участі відомих громадських діячів, далі потрібно узагальнити внесені під час громадського обговорення пропозиції та підготувати з їх урахуванням проект нової редакції Конституції України.

Наступним кроком глава держави пропонує провести експертизу проекту нової редакції Конституції України насамперед Венеційською комісією, іншими відповідними міжнародними органами. Потім проект нової редакції Конституції України повинен пройти через Верховну Раду, а далі бути винесеним  президентом України на затвердження всеукраїнським референдумом.

"Я переконаний у відповідальності парламентських політичних сил і вірю в такий розвиток подій. Разом з тим можливий і всеукраїнський конституційний референдум за народною ініціативою — у разі, якщо народні депутати не зможуть дійти згоди щодо цілісного і дієвого проекту Конституції. Я щиро сподіваюся, що цей склад Верховної Ради буде гідний високого звання представників народу і конституційною більшістю ухвалить проект Основного Закону до його винесення на референдум." – каже президент.

"Цього разу народ стане реальним учасником конституційного процесу на всіх його ключових стадіях, і остаточне рішення щодо нової редакції Конституції України буде результатом волевиявлення суверена", - зазначає глава держави.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко готовий прийняти нову Конституцію без участі парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути