Ексклюзиви
вівторок, 10 листопада 2020 19:49

Уряд ухвалює рішення із запізненням на пів року - економіст

Уряд ухвалює рішення із запізненням на пів року - економіст
Уряд на чолі з прем'єром Денисом Шмигалем працює з березня. Фото: kmu.gov.ua

Документ про стан української економіки, який представив уряд, не є аудитом. Це швидше оцінка, сказав Gazeta.ua директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

"Суми гіпотетичні, казати про їх відповідність важко. Чи є втрачений потенціал? Так. Хтось може дати 100, 500 мільярдів, хтось – трильйон. І всі будуть праві. Представлений документ не є аудитом. Це оцінка. Аудит, це коли встановлюють в результаті перевірки, що вкрадено 5 мільйонів гектарів землі. Або коли виявили, що багато державних підприємств є лише на папері.

Визначати пріоритети – корисно. Це дає можливість побачити у ретроспективі, що відбувається. Але щоб реалізовувати потенціал – потрібен інвестор. Зацікавлений, який отримуватиме прибуток за мінімальних ризиків. Для цього потрібні умови.

Серед інвесторів треба шукати, наприклад хто конкретно зацікавлений у побудові заводу чи створенні IT-підприємств. Якщо працювати від інвестора, тоді отримаємо інвестиції. Якщо будемо просто говорити: дивиться, ось є потенціал – він буде завжди не реалізований.

У пріоритеті має бути підтримка бізнесу. В Укравтодору було достатньо грошей, щоб побудувати дороги. З коронавірусного фонду не потрібно було брати додаткових 30 мільярдів. Гроші слід було направити на підтримку підприємств, які фактично втратили роботу. Компенсувати втрати.

Уряд Шмигаля почав працювати у складних, стресових умовах. Одразу після його призначення почалася світова криза, пандемія. Треба було ухвалювати складні рішення.

З іншого боку дуже багато не допрацьовано, бракує ефективності. Деякі кроки реалізували із запізненням на півроку, сім місяців. А деякі не зробили належним чином – як тестування контактних осіб", - каже Ілля Несходовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Більшість ненавидять корупцію, але можна порішати з кумом" - економіст

Кабінет міністрів провів аудит української економіки. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна втратила $1 трлн ВВП за 10 років. Серед причин - незавершені реформи, відсутність довгострокової економічної стратегії, корупція та неефективне управління.

Зараз ви читаєте новину «Уряд ухвалює рішення із запізненням на пів року - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути