Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 10:12

Уряд пропонує підвищити пенсії коштом найбідніших. Але є й інший шлях

Уряд пропонує підвищити пенсії коштом найбідніших. Але є й інший шлях
Економічний експерт Дмитро Марунич. фото: РИА Новости Украина

Урядовий законопроєкт, покликаний упорядкувати систему розрахунків розмірів прожиткового мінімуму та соціальних виплат (№ 5045) - це спроба поліпшити рівень пенсійного забезпечення завдяки істотному погіршенню рівня соціальних виплат. Водночас є реальні пропонування, як суттєво збільшити пенсії громадянам, не забираючи гроші в найбільш знедолених. Але для їх реалізації потрібна політична воля, вважає економічний експерт Дмитро Марунич.

Як пише Марунич на своїй сторінці в Facebook, проєкт благотворний, оскільки, як стверджує уряд, його завданням є наблизити номінальний прожитковий мінімум до реального. Що своєю чергою сприятиме підвищенню пенсій, зарплат тощо. Але не все так добре, як здається, у проєкті приховано чимало підводних каменів. Один з яких - "відв'язування" прожиткового мінімуму від цілої низки соціальних виплат.

"Фактично це спроба поліпшити рівень пенсійного забезпечення завдяки істотному погіршенню рівня соціальних виплат. Що загрожує підвищенням соціального невдоволення найбільш соціально незахищених верств населення. Водночас жодних гарантій скерування заощаджених коштів саме на підвищення пенсій немає. Тому можемо припустити, що дуже ймовірно обіцянки влади так і будуть лише обіцянками", - зазначає експерт.

Водночас за його словами, є пропонування, які дозволяють істотно підвищити пенсії не коштом найбідніших. Як приклад він наводить пропозиції лідера партії "За майбутнє" Ігоря Палиці, які народний депутат розмістив у своєму блозі. Ідеться про підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних удвічі та, відповідно, підвищення пенсій. 350 млрд грн, необхідних для підвищення середнього рівня пенсій до 5,5 тис. грн, можна отримати, ліквідувавши контрабанду на митниці, державну корупцію та ухиляння від сплати податків.

Як зазначає Марунич, для розгляду й реалізації цього пропонування уряд має продемонструвати політичну волю. Оскільки протистояти доведеться не тільки контрабандистам і корупціонерам, але і МВФ, який категорично проти поліпшення пенсійного забезпечення в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Уряд пропонує підвищити пенсії коштом найбідніших. Але є й інший шлях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути