понеділок, 30 вересня 2019 12:19

Уряд оголосив війну "чорним" бурштинокопачам

Уряд оголосив війну "чорним" бурштинокопачам
Озброєні банди заробляють на бурштині мільйони доларів, кажуть у Кабміні.

Експорт необробленого бурштину збираються заборонити, а сам нелегальний вивіз - "серйозно" криміналізувати.

Про це сказав прем'єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу у понеділок.

"Ще одна біда - екологічна. Це бурштин. Бачили у пресі ці лунні пейзажі, знищені гектари лісів. Це потрібно припинити.

Ми попрацювали пару тижнів. За дорученням президента вийшли на певну логіку, модель. Головний замисел полягає у тому, аби одночасно криміналізувати нелегальний вивіз бурштину з України.

Якщо пояснити картинку простими словами, то є поклади бурштину в лісі. Якщо їх добувати цивілізованим способом (отримати ліцензію, зробити кар'єр, нормально все впорядкувати), то ти можеш видобути звідти 100% каміння. Але потрібно туди інвестувати, отримати офіційний документ від держави, платити податки, працевлаштовувати людей.

Замість цього "старатєлі" так звані за допомогою помп, озброєні парамілітарні угрупування бандитські просто заходять у ліс і вимивають те, що на поверхні, - 20%. А після того все, що видобули тихенько контрабандою, вивозять у Польщу, рідше - в Прибалтику. Обсяги фантастичні - мільйони доларів. Там роблять документи, там осідають податки. Ми 80% каміння втрачаємо під землею, мізер нелегально без жодної користі для держави йде в інші країни, там платяться податки. А потім все це продається у Китай.

Китайці потім на цьому роблять додану вартість і продають нам прикраси", - розповів Гончарук.

Прем'єр заявив: "Український уряд з цим не миритиметься". І згадав про законопроект.

"Є законопроект, який пропонує, по-перше, заборонити експорт бурштину-сирцю необробленого. Криміналізувати нелегальний вивіз бурштину, ввести серйозну відповідальність.

Трохи спростить процедуру отримання офіційних документів для землі, яка вже пошкоджена. Де ще каміння є. Ще можна 80% звідти видобути. Зможемо цивілізовано віддати "білим" учасникам ці ділянки. Щоб після того, як вилучать звідти каміння, провели рекультивацію. Повернути родючий шар поверхні, щоб знову почав рости ліс", - сказав глава уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Програма дій уряду, нові кадри і законопроекти. Кабмін похвалився своєю роботою

Копачі бурштину пошкодили більше 7 тис. га земель у трьох регіонах України. Із них понад 6 тис. га - землі лісового фонду, понад 1 тис. га - землі сільськогосподарського призначення.

Зараз ви читаєте новину «Уряд оголосив війну "чорним" бурштинокопачам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути