середа, 30 березня 2022 22:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Урвати найбільше й завдати максимальної шкоди" - політолог про переговори з РФ

"Урвати найбільше й завдати максимальної шкоди" - політолог про переговори з РФ
Переговори тривають у той час, коли Росія продовжує знищувати українські міста і вбивати громадян. У цьому полягає головна небезпека, пояснює Михайло Басараб. Фото: "Укрінформ"

Росія нав'язує Україні переговори з першого дня широкомасштабного нападу. Російський план швидкої капітуляції Києва не виправдався, а переговори перетворилися на ще один фронт українсько-російського протистояння. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Михайло Басараб.

"З перших днів війни Росія нав'язувала переговори. Весь її задум полягав у тому, щоб залякати Україну та швидко змусити до капітуляції. Цей план провалився. Після цього почався процес затяжного переговорного процесу. Поки що це незбройний елемент українсько-російського протистояння. Зараз рано говорити про будь-який результат переговорів. Усе те, що звучить, виглядає несерйозно. Зокрема, маю на увазі, озвучені підсумки вчорашньої зустрічі. Мені взагалі складно уявити, як усе це можна втілити в життя", - говорить Басараб.

Переговори тривають у той час, коли Росія продовжує знищувати українські міста і вбивати громадян. У цьому полягає головна небезпека, пояснює політолог.

"Першою умовою початку будь-яких переговорів ыз Росією має бути хоча б припинення вогню і виведення військ з України. Тільки після цього. Бо виходить так, що план росіян провалився, вони несуть великі втрати, український народ героїчно бореться й багато де ЗСУ перейшли ув контрнаступ, а ми сідаємо за стіл, щоб обговорювати з Росією її вимоги до України. Є високий ризик, що росіяни можуть використати переговорну паузу для відновлення сил, перегрупування чи інших підступних задумів. Доки їхні війська в Україні й вони атакують, а частина нашої території захоплена, Кремль пресингуватиме на переговорах. Ми будемо змушені грати другим номером і відбиватися. Бажаний для нас результат переговорів можуть гарантувати подальші успіхи нашого війська. І тільки", - каже Басараб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія готується до штурму на одному з напрямків" - висновки з переговорів РФ та України

Росіяни не можуть мати сталої позиції не переговорах, бо хочуть знищити Україну, але не можуть про це казати, наголошує політолог.

"Повномасштабна війна Росії проти України є неспровокованою. Такими ж вигаданими були претензії до нас. Саме тому з 24 лютого ми вже не раз фіксували зміну вимог Кремля і їхнього пояснення нападу. Це лише доводить, що в Росії не існує об'єктивного виправдання війни. Вони хочуть знищення України й нашого народу, але озвучити цього публічно не можуть. Саме тому постійно щось вигадують. Їхнє завдання на переговорах - урвати якнайбільше й завдати нам максимальної шкоди. Деталі їх цікавлять меншою мірою. Тому в них не буде сталої позиції", - каже Басараб.

У російській Держдумі стверджують, що "підсумки російсько-українських переговорів - це серйозна заявка на те, що "спецоперація" близька до завершення". Переговори між Україною та Росією відбулися 29 березня в турецькому Стамбулі.

Перші три раунди переговорів української та російської делегацій відбулися очно на території Білорусі - 28 лютого, 3 березня та 7 березня. Згодом делегації працювали над пропозиціями щодо миру у форматі відеозв'язку.

Зараз ви читаєте новину «"Урвати найбільше й завдати максимальної шкоди" - політолог про переговори з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути