Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2012 08:52

Юристи навчать силовиків поводитись із журналістами

Юристи навчать силовиків поводитись із журналістами
За новою інструкцією силовики мають охороняти журналістів і представитись при зустрічі. Фото: donbass.ua

Асоціація медіаюристів підготувала для співробітників міліції інструкцію по роботі з журналістами.

Про це пише Коммерсант-Україна в публікації "Міліцію навчать любити пресу".

Зокрема, документом пропонується не заважати представникам ЗМІ проводити відео-та фотозйомку співробітників правоохоронних органів, які перебувають при виконанні службових обов'язків, не перешкоджати допуску журналістів до інформації і захищати їх у небезпечних ситуаціях. Втім, в МВС стверджують, що вже підготували для співробітників власні методичні рекомендації з даного питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двох журналістів хочуть позбавити акредитації у Раді за банер щодо "наклепу"

Проект інструкції "Про сприяння журналістам при виконанні професійних обов'язків" був розроблений Асоціацією медіаюристів та представлений вчора на засіданні міжвідомчої робочої групи з аналізу додержання законодавства у сфері свободи слова.

Документ містить рекомендації особовому складу при проведенні масових заходів. Він також стосується роботи оперативно-слідчих груп, охорони життя і здоров'я людей, приміщень органів влади, судів. Згідно з документом, способом ідентифікації особи представника преси є прикріплений на одяг бейдж і посвідчення, видане редакцією. Міліції наказується максимально сприяти журналістам і забезпечувати їм широкий доступ до отримання інформації під час публічних заходів, судових засідань, масових заворушень та військових дій. "При зверненні до журналіста міліціонер зобов'язаний представитися, назвати своє звання та пред'явити службове посвідчення", - йдеться в інструкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УДАР проти закону про наклеп і "пілотної медреформи"

Автори інструкції очікують, що на основі проекту глава МВС підпише відповідний внутрішній наказ. "Ми передали документ у МВС, протягом місяця вони повинні погодити його зі своїми юристами і підготувати остаточний варіант. За порушення інструкції співробітник повинен нести дисциплінарну відповідальність", - додала президент Асоціації медіаюристів Тетяна Котюжинська.

Зараз ви читаєте новину «Юристи навчать силовиків поводитись із журналістами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути