Ексклюзиви
четвер, 14 грудня 2023 22:20

Україну чекає непростий і довготривалий процес руху до ЄС

Україну чекає непростий і довготривалий процес руху до ЄС
Які кроки будуть далі при руху України до ЄС. Фото: УНІАН

Європейська рада на саміті у Брюсселі 14 грудня підтримала початок переговорів з Україною про вступ до Європейського союзу.

Україну чекає непростий та довготривалий процес вступу до ЄС, йдеться в матеріалі РБК.

Також до переговорів про початок вступу долучилася Молдова. Грузія отримала статус кандидата на вступ до ЄС.

Тепер після рішення Європейської ради мають сформувати так звану переговорну рамку, в якій буде визначена процедура вступних переговорів з Україною. Очікується, що робота над рамкою почнеться відразу, а затвердять її в березні наступного року.

В рамках вступних переговорів Україні потрібно буде привести своє законодавство у відповідність до європейського, виконавши так званий Acquis communautaire – комплекс прав і обов'язків держав-членів ЄС.

Він складається з 35 окремих пунктів, прогрес у виконанні кожного з яких має бути схвалений всіма членами ЄС. Втім, для кожної країни-кандидата щоразу розробляється окрема переговорна рамка, цілком можливо, що окремі процедурні моменти у випадку України буде спрощено.

Пункти включають і питання вільної торгівлі, і право інтелектуальної власності, конкурентної політики, рибальства, енергетики, оподаткування, правосуддя, освіти та культури, фінансового контролю і т.д. Загалом для набуття членства Україні потрібно імплементувати близько 30 тисяч різних правил та стандартів ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови до ЄС

Тривалість переговорів, звісно ж, перш за все буде залежати від швидкості впровадження українською владою всіх необхідних реформ. Але і політична воля ЄС матиме в цьому процесі значну роль, оскільки прогрес по кожному з пунктів мають схвалити всі країни Євросоюзу.

Не варто також забувати, що переговори - це не остання сходинка до вступу в ЄС. У разі успішного їх завершення та підтримки з Боку Євроради, Єврокомісії та Європарламенту всі 27 країн Євросоюзу повинні будуть підписати та ратифікувати угоду про членство з Україною (в окремих випадках для цього може знадобитись і загальнонаціональний референдум).

В Євросоюзі визначили 2030 рік як орієнтовний термін свого розширення, в рамках якого до блоку, як очікується, приєднається до дев'яти країн. Серед них буде і Україна.

"Цe - стрaтeгiчнe рiшeння i дeнь, який залишиться закарбованим в історії нашого Союзу. Пишаюсь тим, що ми виконали свої обіцянки, і радію за наших партнерів", - заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем'єра Віктора Орбана.

Це дозволило уникнути вето. Орбан свідомо залишив зустріч на час голосування за рішення стосовно України. Таким чином, Євросоюз погодив рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою та про надання Грузії статусу кандидата.

Зараз ви читаєте новину «Україну чекає непростий і довготривалий процес руху до ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути