Ексклюзиви
пʼятниця, 06 вересня 2019 15:07

Український парламентаризм помер - головне в журналі "Країна"

- Прогноз політологів, які передрікали, що Володимир Зеленський буде слабким президентом, – не збувся, - вважає політолог Валентин Бушанський. - Ані брак досвіду, ані відсутність навіть мінімальних уявлень про функціонування державно-політичної машини, ані навіть неспроможність президента чітко артикулювати свої політичні погляди не завадили йому здобути всю повноту влади в країні. Перемогу в президентських виборах успішно конвертували в перемогу під час парламентських, а з 29 серпня – і в контроль над усіма інститутами виконавчої влади. Тож, тепер, перефразовуючи вислів із не такого вже й далекого минулого, можна сказати: все буде Зе!

На час настання нової епохи можна забути й про традиційне кліше політичного мовлення: в Україні парламентсько-президентська республіка. У цілком конституційний спосіб Зе-команда отримала монопартійну більшість у парламенті й уряд, головна риса якого – готовність виконувати вказівки президента - причому, здається, будь-які.

29 серпня засвідчило й іще один факт – смерть українського парламентаризму. Верховна Рада ІХ скликання одразу продемонструвала свою суть – механізм для бездумного випльовування законів і постанов, "скажений принтер". Словосполучення взяте в лапки, бо запозичене з російського дискурсу. Саме до такого порівняння вдаються російські публіцисти, характеризуючи Державну Думу, де немає місця для дискусій, де є одностайність і одноголосність, а ще плазування перед президентськими стопами.

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ В ЖУРНАЛІ "КРАЇНА" ЗА 5 ВЕРЕСНЯ 2019 РОКУ

"Жодна пропаганда нічого не вдіє, коли 30 мільйонів наполягають на своїй версії історії"

Костянтин БАТОЗСЬКИЙ, політолог

"Об довіру можна порізатися. Але без неї життя подібне на тарганячі перегони"

Павло КРЕТОВ, викладач філософії

"Мозаїка Софії Київської ціліша й давніша, ніж у венеціанському Соборі Святого Марка на 75 років"

Ігор Малахов, режисер

"За допомогою протестів Кремль спробує скасувати президентські вибори 2024 року"

Леонід Гозман, російський політик

"Провідники вирішили мене позбутися. Витягли з вагона, поклали на траву серед степу"

Софія Березанська, археолог

Михайличенко протримається на посаді рік

Михайло Смоловий, блогер

Подробиці читайте у "Країні" №34 (487) від 5 вересня 2019 року. Друковану версію можете придбати у точках продажу преси або передплатити (передплатний індекс - 37278).

Ваші враження про журнал надсилайте на адресу: [email protected] або пишіть на сторінці журналу в соціальних мережах http://www.facebook.com/kraina.journal.

Зараз ви читаєте новину «Український парламентаризм помер - головне в журналі "Країна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути