Ексклюзиви
пʼятниця, 27 жовтня 2006 12:51

Українці зможуть отримати Шенгенську візу за 10 днів

 

Із середини 2007 року Шенгенську візу для українців видаватимуть максимум за 10 днів. Для деяких категорій громадян вона буде безкоштовною.

Ключовий документ, який буде підписано сьогодні в Гельсинкі на саміті Україна-ЄС - договір про спрощення візового режиму і реадміссії, - істотно спрощує процедуру одержання Шенгенської візи для українських громадян.

Посольства зобов"язані будуть протягом 10 днів після подачі заявки на одержання візи видати її, а у випадку відмовлення, надати письмове пояснення - чому не буде видана віза.

Сьогодні терміни видачі посольства встановлюють індивідуально, і більшість з них не ускладнює собі роботу коментуванням причин відмови. Правда, є невелике застереження: розгляд заявки може тривати і 30 днів. Однак передбачається, що подібне буде траплятися тільки у виняткових випадках.

Ще одним позитивним моментом договору є те, що ціна Шенгенської візи буде зафіксована на позначці 35 євро для всіх посольств. Раніше ряд посольств західноєвропейських країн вимагали, щоб ціна складала як мінімум 65 євро.

Також у договорі зазначені категорії українських громадян, що можуть одержувати Шенгенську візу безкоштовно - це громадяни, у яких проживають близькі родичі у ЄС, студенти, інваліди, журналісти і пенсіонери. Для тих, у яких є дипломатичний паспорт, візи взагалі будуть не потрібні.

Правда, чекати спрощення візового режиму з ЄС доведеться як мінімум кілька місяців. Необхідно, щоб усі країни-члени ЄС ратифікували даний договір. Очікується, що всі процедури щодо ратифікації, інструктажу посольств триватимуть до середини 2007 року, повідомляє Кореспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Українці зможуть отримати Шенгенську візу за 10 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути