четвер, 27 жовтня 2011 18:18

Українці не повинні бути заручниками Януковича — Карасьов

Українці не повинні бути заручниками Януковича — Карасьов

Резолюція Європарламенту ґрунтується навколо ситуації зі справою Юлії Тимошенко та намірів України інтегруватися в європейську спільноту. Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов у коментарі для Gazeta.ua.

"По духу резолюція досить жорстка, а по формі — обережна, - зауважив політолог. - Європарламент наголошує: якщо справа Тимошенко не буде переглянута, це поставить під загрозу євроінтеграцію України. Тож українській владі доведеться вирішувати цю справу. Або віддалятися від європейського вибору".

Але, на думку Карасьова, питання євроінтеграції не повинна вирішувати влада. Це питання суспільства і країни, питання вибору майбутнього.

"Якщо влада залишить Тимошенко за ґратами і відмовиться від європейського вибору, то своє слово має сказати суспільство. Повинні виступити моральні авторитети, якщо вони ще залишилися в Україні, активна частина суспільства. Україна не мусить відмовлятися від шансу на європеїзацію, який у нас хочуть забрати українські можновладці", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент прямо заявив Януковичу: Угода про асоціацію = вільна Тимошенко

Якщо влада не піде на виконання резолюції Європарламенту, то має бути референдум, переконаний фахівець.

"Українці не повинні бути заручником психології однієї людини, хоч її і вибрали главою держави демократичним шляхом. Владу до референдуму мають підштовхнути громадяни. Поки що ми усі - лише глядачі: хто - в партері, хто — на звичайних місцях, а хто — на галерці. І всі тільки гадають: візьмуть чи не візьмуть до Європи, випустять чи не випустять Тимошенко, чи розвернеться Янукович у бік Путіна? Ну що це за політика? Усе вирішують два діячі.

А коли скажуть слово люди, які вже давно хочуть жити в Європі? От у чому драматизм нинішньої ситуації. Суспільство усе розуміє, але не реагує. Усі споглядають в заціпенінні, що робитиме одна людина. Якщо колишніх урядовців судять по сумнівних звинуваченнях чи перешкоджають опозиції займатися політичною діяльністю, то це стосується всіх", - резюмував Карасьов.

Як повідомлялося, під час пленарного засідання у Страсбурзі Європарламент підтримав об'єднану резолюцію по Україні. У ній рекомендує Європейській комісії провести зустріч з президентом Віктором Януковичем до саміту Україна-ЄС для "відновлення конструктивного діалогу".

Міністерство закордонних справ заявило, що резолюція Європарламенту свідчить про підтримку євроінтеграційного курсу України.

Зараз ви читаєте новину «Українці не повинні бути заручниками Януковича — Карасьов ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути