вівторок, 19 вересня 2006 19:04

Україна вступить в НАТО тільки після референдуму

 

Верховна Рада підтримала позицію прем"єра Віктора Януковича, проголошену ним у Брюсселі під час засідання комісії "Україна-НАТО".

Відповідно до постанови за яку проголосували 242 депутати з 321 присутніх, подальші конкретні дії щодо вступу України до НАТО вирішуватимуть лише з урахуванням волі українського народу.

Крім того, парламент доручив Кабінету міністрів "сприяти розширенню об"єктивної інформації щодо ролі НАТО в сучасному світі і напрямків його реформування для покращення обопільної поінформованості".

Парламентським Комітетам із закордонних справ та з питань національної безпеки й оборони доручено до 1 листопада 2006 року підготувати і внести на розгляд Верховної Ради законопроект, який визначає особливості вступу України у військові (військово-політичні) союзи. Постанова набуває чинності від дня її ухвалення.

У свою чергу секретаріат Президента вважає, що Верховна Рада прийняла з порушеннями регламенту постанову, за якою рішення про вступ України в НАТО приймається винятково в ході всенародного референдуму.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Президента з посиланням на голову Секретаріату Віктора Балогу.

- Ця постанова носить винятково політичний характер і не має ніякого юридичного слідства, - сказав Балога.

Він вважає, що постанова була прийнята з порушеннями регламенту, тому що текст її проекту попередньо не розглядали комітети Ради.

За оцінкою Балоги, прийняття таких рішень парламентом не допомагає проведенню ефективної зовнішньої політики. Він вважає, що постанова порушує Універсал національної єдності і суперечить спробам встановити діалог між органами влади, які робить Президент Віктор Ющенко.

Балога вважає, що тема політики безпеки має бути винесена на засідання Ради національної безпеки та оборони, за підсумками якого можна прийняти обов"язкове для всіх органів влади рішення.

За матеріалами: Українська правда, Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Україна вступить в НАТО тільки після референдуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути