Ексклюзиви
четвер, 22 липня 2021 08:09

Україна та Польща зробили спільну заяву про "Північний потік-2"

Україна та Польща зробили спільну заяву про "Північний потік-2"
Актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки не є достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює "Північний потік-2". Фото: Reuters

Польща та Україна співпрацюватимуть із союзниками над протидією запуску "Північного потоку-2", доки не розроблять план подолання безпекової кризи.

Рішення щодо будівництва трубопроводу від 2015 року, схвалене за лічені місяці після вторгнення РФ та незаконної анексії української території, створило політичну та безпекову кризу, йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та очільника МЗС Польщі Збігнєва Рау.

"Кризу довіри в Європі значно поглиблює відмова від спроб зупинити запуск газогону. Це рішення створює додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України й Центральної Європи загалом. Водночас воно збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС. Актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки не є достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює "Північний потік-2". Ми закликаємо Німеччину та США адекватно поставитися до безпекової кризи в регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є РФ", - йдеться в заяві.

Будь-яка гідна довіри спроба відновити баланс безпеки в регіоні має враховувати можливі негативні ризики, бути демократичною, а також передбачати переговори з урядами країн, які найсильніше відчують негативні наслідки запуску "Північного потоку-2".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США і Німеччина домовилися про "Північний потік-2"

"Північний потік-2" проходить із Росії в Німеччину через Балтійське море. Має довжину 1234 км. У грудні 2019-го будівельні роботи зупинили через запровадження санкцій США, але знову відновили наприкінці 2020-го.

4 червня 2021 року оголосили про завершення прокладки труб першої нитки газопроводу. Другу нитку планують завершити в серпні. Газпром готовий до заповнення трубопроводу газом.

Зараз ви читаєте новину «Україна та Польща зробили спільну заяву про "Північний потік-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути