пʼятниця, 31 травня 2024 14:15

Україна та Ісландія підписали угоду на 10 років. У чому її унікальність

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Ісландії Б'ярні Бенедіктссон підписали угоду на 10 років про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Документ лідери країн підписали у Стокгольмі, повідомив сайт президента.

Автор: president.gov.ua
  Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Ісландії Б’ярні Бенедіктссон у Стокгольмі
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Ісландії Б’ярні Бенедіктссон у Стокгольмі

Ісландія зобов'язалася надавати всебічну і довгострокову економічну, гуманітарну й оборонну підтримку Україні, а також сприяти її майбутньому членству в Європейському Союзі і НАТО.

Протягом 2024-28 років Ісландія щороку виділятиме щонайменше чотири мільярди ісландських крон (майже $30 млн). Підтримка України триватиме впродовж усього терміну дії угоди.

"Унікальність угоди в тому, що Ісландія зобов'язується продовжувати транспортувати в Україну військові вантажі й обладнання від союзників по НАТО зафрахтованими вантажними літаками. Крім того, Ісландія приділятиме особливу увагу підтримці й спорядженню українських жінок у Збройних силах України", - повідомляє сайт президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США дозволили бити американською зброєю по території РФ - Politico

В угоді йдеться про підтримку української формули миру, санкції проти Російської Федерації, відшкодування збитків і притягнення російського агресора до відповідальності.

Також ідеться про зміцнення соціальної та цивільної інфраструктури, зокрема у сфері освіти й енергетичної безпеки.

Ісландія посилить дипломатичне представництво у Києві для поглиблення співпраці з урядовими установами, парламентом, громадянським суспільством і приватним сектором в Україні.

Сьогодні президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Королівства Швеція Ульф Крістерссон підписали у Стокгольмі угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Україна підписала вже 14 двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією та Ісландією.

Зараз ви читаєте новину «Україна та Ісландія підписали угоду на 10 років. У чому її унікальність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути