вівторок, 13 березня 2012 08:52

Україна та Євросоюз можуть парафувати Угоду про асоціацію 30 березня

Україна та Євросоюз можуть парафувати Угоду про асоціацію 30 березня

Україна і Європейський союз погодили дату парафування угоди про асоціацію - процедура пройде в Брюсселі 30 березня.

Про це пише "Комерсант-Україна" у публікації "За угодою згоди немає".

До цієї дати у Верховній Раді мають намір прийняти спеціальну заяву із закликом до ЄС підписати Угоду і негайно ввести в дію його економічну частину. Голосування з цього документу стане приводом для протистояння у парламенті - його текст уже викликав питання у представників опозиції.

Вчора глава фракції Партії регіонів (ПР) Олександр Єфремов і заступник голови парламентського комітету з міжнародних справ Леонід Кожара (ПР) зареєстрували у Верховній Раді проект постанови "Про прийняття угоди про асоціацію, включаючи глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі між Україно та ЄС". У розпорядженні видання опинився текст документа. Раді пропонується прийняти політичну заяву (займає чотири сторінки), що вітає продовження європейської інтеграції України.

Документ, зокрема, "закликає Євросоюз і його країни-члени продемонструвати політичну волю і забезпечити якомога більш швидке підписання угоди про асоціацію". Заступник генерального директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий відзначив ще одну задачу, яку ставили перед собою автори документа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз ще зробить висновки зі скандального вироку Луценку

"Друга мета - введення в силу розділу про зону вільної торгівлі ще до того, як завершиться ратифікація всього угоди. У документі є посилання на відповідну норму ЄС", - заявив Чалий.

Поява документа саме зараз не є випадково. Джерела в Міністерстві закордонних справ запевняють, що Київ і Брюссель погодили дату парафування угоди про асоціацію, після чого формально може бути запущений процес підготовки договору до підписання. Ця церемонія відбудеться 30 березня в Брюсселі.

"Ми хочемо прийняти цю заяву в дві найближчі пленарні тижні (до 23 березня). Ми не прив'язуємо це питання до парафування, але мають намір висловити точку зору парламенту, не відкладаючи", - заявив Єфремов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комісар ЄС розповів, що потрібно зробити Україні для інтеграції в Євросоюз

Член парламентського комітету з питань євроінтеграції Ірина Геращенко ("Наша Україна - Народна самооборона") заявила, що ініціатива ПР багато в чому повторює рішення комітету парламентського співробітництва України та ЄС, прийняті в кінці лютого.

"Але чомусь випав один важливий пункт - про необхідність припинити вибіркове правосуддя і переслідування опозиції. Думаю, опозиційні фракції будуть наполягати на внесенні в документ цього положення", - пояснила вона.

"Мені хотілося б конструктивно співпрацювати з опозицією з цього питання. Але якщо вони зажадають внести в текст один пункт - про звільнення Тимошенко, то про що говорити?" - парирував Єфремов.

Зараз ви читаєте новину «Україна та Євросоюз можуть парафувати Угоду про асоціацію 30 березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути