Ексклюзиви
середа, 07 грудня 2022 22:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна отримає кошти, які залишились в НАТО після афганської кампанії

Україна отримає кошти, які залишились в НАТО після афганської кампанії
Україна отримає гроші від НАТО. Фото: Діло

Країни НАТО розглядають можливість використання коштів, що залишилися з фондів, який раніше використовувався для підтримки афганських сил безпеки, для надання підтримки Україні в найближчі тижні.

Київ попросив країни НАТО розглянути можливість перерозподілу частини з $3,4 млрд, щоб допомогти підтримати їхні зусилля у боротьбі з Росією, повідомляє Politico.

Чиновники НАТО більше місяця обговорювали можливість використання афганських коштів для України, в тому числі під час жовтневої зустрічі в Брюсселі, повідомив один із західних чиновників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія оголосила новий пакет санкцій проти РФ

Фонд було заморожено, і альянс працював над тим, щоб розробити механізм повернення грошей окремим країнам або переміщення їх кудись в інше місце, але кожна країна-донор сама вирішує, як використовувати гроші. Деякі країни НАТО розглядають можливість використання частини або всіх цих коштів для України.

Допомога Україні за останні 10 місяців спричинила навантаження на оборонні бюджети деяких менших країн. І хоча Європейський Союз пообіцяв відшкодувати окремим країнам їхні пожертви, цей план викликав нарікання серед деяких великих донорів, таких як Польща, що коштів недостатньо для покриття їхніх зростаючих витрат.

Запропонована передача коштів є останньою в серії міжнародних угод, які країни уклали разом протягом останніх дев'яти місяців, щоб спробувати швидко озброїти та допомогти Києву, включаючи зусилля Європейського Союзу. Жодна з цих угод не базується на раніше виділених коштах, як перекази з афганського рахунку безпосередньо в Україну.

Сенат Конгресу Сполучених Штатів Америки 7 грудня погодив рекордний оборонний бюджет на $847,3 млрд. Із них – $800 млн на військову допомогу Україні.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає кошти, які залишились в НАТО після афганської кампанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути