неділя, 08 листопада 2020 19:10

Україна не розглядає закріплення у конституції особливого статусу Донбасу - Кравчук

Україна не розглядає закріплення у конституції особливого статусу Донбасу - Кравчук
У конституції не може бути прописано місцеве самоврядування для певної території з незаконними формуваннями - Кравчук. Фото: glavcom.ua

Український парламент не буде закріплювати особливий статус Донбасу у Конституції України.

Про це заявив глава делегації України у контактній групі із врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук в інтерв'ю російському агентству ТАСС.

"Ми говоримо про особливі умови місцевого самоврядування на цих територіях, які повинні бути закріплені законом. Рада такий закон має прийняти і прийме. У ньому будуть враховані особливості виконавчої влади, представницької, питання, пов'язані з правовими аспектами і багатьма іншими складовими громадського життя", - сказав він.

Водночас, глава української делегації відзначив, що Україна "готова передбачити і інші гуманітарні, мовні особливості життя на цих територіях". А про закріплення особливого статусу у конституції, як передбачено Мінськими угодами, мова не йде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ТКГ повідомили, коли Рада прийме закон про амністію

"Україна - монодержава. У конституції не може бути прописано місцеве самоврядування для певної території з незаконними формуваннями. Тоді це вже федеративна держава з небаченою раніше у світі формою існування. Якщо допустити закріплення особливого статусу Донбасу, то і інші регіони України можуть виявити таке бажання. А закріплювати статус Донецької, Луганської областей? Ще кого? Тоді це вже не держава", - заявив Кравчук.

Він також зазначив, що Україна розуміє, що Донбас сильно відрізняється від іншої частини країни. У зв'язку з цим парламент і готовий передбачити особливі умови самоврядування. Серед ініціатив Ради також розглядається і створення вільної економічної зони на сході України, параметри якої також ще підлягають обговоренню.

Після закінчення місцевих виборів в Україні у "Слузі народу" повідомили про перші результати всеукраїнського опитування "5 запитань від Президента" після обробки 74% анкет.

Згідно з результатами, понад 50% голосів "за" отримали всі питання крім одного - "Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на Донбасі?".

Зараз ви читаєте новину «Україна не розглядає закріплення у конституції особливого статусу Донбасу - Кравчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути