понеділок, 12 серпня 2013 14:02

Україна не отримає переваг від входження до зернового союзу із Росією, - експерт

Україна не отримає переваг від входження до зернового союзу із Росією, - експерт
Фото: rada2012.net.ua

Приєднання України до зернового союзу Росії, Казахстану та Білорусі спричинить монополізацію на нашому внутрішньому ринку, а позиції держави на світових ринках не посилить.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав економіст "Міжнародного центру перспективних досліджень" Олександр Жолудь.

"Зерновий пул створюють для того, щоб підвищити занижені ціни на зерно, які спричинені конкуренцією між країнами: Казахстаном, Білоруссю, Росією та Україною. Цей союз дещо нагадує нафтовий  ОПЕК. Йдеться про те, що ми разом продаватимемо на світових зовнішніх ринках. Відповідно, не будемо конкурувати між собою за рахунок того, хто продасть дешевше. Завдання полягає у підвищенні цін на зерно та утримання їх на високому рівні. Утім ця організація не зможе встановлювати ціни на світовому ринку.  Країни, які передбачувано увійдуть до неї, не мають істотної частки на жодному із ринків основних зернових. Ми продаємо багато, але на відміну від ОПЕК, який об'єднує половину усього нафтовидобутку у світі, у нас у зернових навіть не половина", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни чекають, що українська делегація приїде вирішувати проблему "Рошен" у четвер

Він також наголошує, що слід врахувати і фактор урожайності, який імовірно відрізнятиметься у кожній із країн.
"На території України, Казахстану, Білорусі та Росії можуть бути різні погодні умови. Відповідно, виникатимуть ситуації, коли, до прикладу, в нас вродило, в Росії — ні, чи навпаки. Це також впливатиме на те, які мають бути внутрішні баланси зерна і що продавати. Однак у новій організації доведеться всі ці питання узгоджувати. Не бачу однозначних позитивів у переході з поточної ситуації до іншої системи", - зауважив експерт.

Він також пояснив, що членство у зерновому пулі передбачає й монополізацію на внутрішньому ринку.
"Не кожен підприємець, який, умовно кажучи, виготовив збіжжя, зможе його продати. Якщо держава домовляється, що не буде продавати, вона обмежуватиме внутрішніх виробників", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні не варто узалежнювати свій зерновий ринок від Росії", - експерт

На запитання чи не суперечитимуть правила зернової організації нормам ЄС, Жолудь відповів:

"Питання полягає перш за все у відповідності нормам СОТ. Опис того, що буде робити цей зерновий пул, нечіткий. Невідомо чи він буде впливати на цінову політику, і як взагалі працюватиме. Якщо якимось чином обмежуватиме імпортні операції, це не відповідатиме вимогам СОТ, відповідно, і вимогам вільної торгівлі із ЄС".

Зараз ви читаєте новину «Україна не отримає переваг від входження до зернового союзу із Росією, - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути