понеділок, 12 серпня 2013 13:04

Два роки тюрми для Тимошенко і бійка на Троєщині — найяскравіші акції тижня
8

Минулого тижня, з 5 по 11 серпня, в Україні відбулося більше 10 акцій протесту. Так прихильники Юлії Тимошенко вийшли на її підтримку у звязку з дворічним строком її перебування за ґратами. Тим часом чиновниця із Житомира прикувала себе наручниками до сейфу, протестуючи проти корупції та поборів керівництва. Детальніше читайте у тижневій підбірці акцій протесту в Україні.

5 серпня, Харків

У Харкові під стінами лікарні "Укрзалізниці" понад тисячу прихильників Юлії Тимошенко провели акцію на її підтримку. У цей день виповнилося рівно два роки з дня арешту екс-прем'єра. На мітинг прибули народні депутати від опозиційних сил. Зокрема Сергій Пашинський, Арсеній Аваков та лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк. Також до Харкова приїхали прихильники Тимошенко з інших регіонів України. Акція тривала близько години. Люди скандували "Юлі волю". Після цього кількох народних депутатів пустили на побачення з Тимошенко.

Також акції на підтримку Тимошенко у цей день відбулися і в інших містах країни, зокрема у Рівному та Херсоні.

 

5 серпня, Київ

На Хрещатику у наметовому містечку пройшла акція на підтримку екс-прем'єра України Юлії Тимошенко. На неї зібралося близько 300 активістів ВО "Батьківщина" та прихильників екс-прем'єра. Люди зібралися на Хрещатику біля входу до Печерського суду Києва, де проходив один із судових процесів над Тимошенко. Частина учасників акції була одягнена у білі футболки з символікою "Батьківщини" і гаслом "Звільніть Юлю". Вони тримали її портрети, прапори "Батьківщини" та державні прапори України.

На місці була представлена фотовиставка "731 день укладення демократії". Експозиція представляла собою добірку фотографій з Тимошенко в період її активної політичної діяльності, з публічних заходів, в яких вона брала участь, і з судового процесу.

В акції брав участь голова центрального штабу "Батьківщини", член однойменної парламентської фракції Олександр Турчинов. Також підтримати екс-прем'єра прийшли нардепи від "Батьківщини" Олександр Бригинець та Микола Томенко.

Представники молодіжної організації "Батьківщини", тримаючи в руках плакати, які складаються в гасло "Юлі - волю!", вишикувалися вздовж проїжджої частини Хрещатика. Учасники акції таким чином на нетривалий час перекрили одну з восьми смуг руху. По інших смугах дороги рух транспорту тривав. Наприкінці акції учасники випустили в повітря червоні кульки у вигляді сердець і білих голубів. Після цього учасник акції пішли з проїжджої частини Хрещатика.

 

6 серпня, Київ

Журналісти вимагали від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення захистити чернівецький телеканал ТВА. Під будівлею Нацради пройшла акція "Нищення свободи слова, як спосіб контролювати чернівецький телеканал ТВА".

Зазначимо, що мовлення чернівецького телеканалу припинилося, коли на радіо-релейній станції відбулася пожежа.Працівники каналу заявляють, що таким чином ТВА хочуть знищити. Під Нацраду до Києва приїхали журналісти телеканалу, працівники друкованої преси із Чернівців та політики. Також були присутні активісти від Незалежної медіа профспілки та руху "Стоп цензурі".

До мітингувальників вийшла працівниця прес-служби Нацради, прийняла офіційне звернення, та пообіцяла сприяти вирішенню проблеми.

6 серпня, Чернівецька область

У селі Кам'яна Сторожинецького району Чернівецької области місцеві мешканці виступили проти розміщення вежі мобільного зв'язку поряд зі школою. Цього ж дня, на сесії Кам'янської сільської ради депутати ухвалили рішення з вимогою демонтувати вежу мобільного зв'язку з місця поблизу Будинку культури навпроти школи у двотижневий термін. Під час протесту мешканці наголосили, що через засилля у населеному пункті веж мобільних операторів самопочуття їхніх дітей погіршилося, але місцева влада на це жодним чином не реагувала.

За словами місцевих мешканців, попередньо депутати сільради вирішили перенести вежу на 200 метрів, але громада вважає, що це теж неприпустимо, бо і там живуть люди. Вежу тимчасово повернули на старе місце, біля школи, для того, аби оперативно погодити прийнятне для всіх розміщення. Однак досі жодних зрушень не було. В компанії мобільного оператора ж повідомляли, що вежа буде тільки біля школи або на ділянці за 150 метрів. Люди запевнили, що не згідні з таким рішенням і вимагають, аби вежу забрали за межі їхнього населеного пункту. Своєю чергою голова сільради Василь Гідора переконував людей, що жодної шкоди від вежі немає, а набагато шкідливішими є мобільні телефони.

7 черпня, Донецьк

Активісти Донецької міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" пікетували Донецький обласний апеляційний суд. Цього дня судді розглядали резонансну справу націоналіста, члена ВО "Тризуб" ім. Степана Бандери Віталія Применка, якого суд попередньої інстанції, без жодних доказів, засудив до позбавлення волі за, буцімто, організацію вибуху у Слов'янську.

Підтримати побратима-націоналіста прибули "свободівці" з різних міст області. Учасники пікету тримали плакати: "Саджайте бандитів! Свободу Применку!" та "Суддя, схаменися! Свободу невинному!". Засідання по справі розпочалось майже з двогодинним запізненням. Суддя відмовив у клопотанні про повторний допит свідків та відмовився відпустити Віталія Применка на поруки народного депутата України. 13 серпня цього року має бути оголошений остаточний вирок.

 

7 серпня, Донецьк

У Донецьку біля будівлі обласної прокуратури відбувся мітинг опозиційних сил та громадських організацій проти політичного переслідування та арешту керівника Донецької "Батьківщини" Костянтина Матейченка. В акції взяли участь представники партійних осередків "Батьківщини", "Свободи" та "УДАРу", а також громадські організації – "Союз порятунку Донбасу", КУН, "Правовий захист" та інші. Загалом зібралося близько сотні людей.

Мітингувальники розцінювали судовий процес та арешт Матейченка, як черговий злочин влади проти опозиції. Вони вимагали припинити нову хвилю репресій проти опозиції, зокрема, щодо керівника Донецької "Батьківщини", зняти всі сфальшовані обвинувачення та звільнити його з-під арешту. Учасники акції ухвалили резолюцію, в якій у разі відсутності реакції правоохоронних органів та влади пригрозили продовжувати протестувати у більш жорсткій формі.

На мітингу під прокуратурою були присутні також народні депутати з фракції "Батьківщина" Олександра Кужель та Сергій Пашинський. "Ми маємо боротися, докласти всіх зусиль, щоб Костянтин Матейченко вийшов на свободу, оскільки це чи не найефективніший керівник опозиції у Донбасі за останні роки", - сказала Кужель.

Після акції протесту депутати поїхали до Артемівського СІЗО, щоб побачитися з Костянтином Матейченком.

 

7 серпня, Київ

У столичному районі Троєщини будівництво супермаркету і супутня його вирубка скверу спровокували місцевих жителів на штурм будмайданчика. Конфлікт стався біля житлового будинку за адресою вул.Маяковського, 4.

На огородженій під будівництво супермаркету території почалися будівельні роботи і були вирубані десятки дерев. Це викликало протест у людей. Кілька десятків місцевих мешканців намагалися завадити будівельним роботам. Вони почали штурмувати будмайданчик і знесли його металеву огорожу. У штурмі брав участь народний депутат від фракції "Свободи" Андрій Іллєнко. Охорона майданчику намагалася чинити опір, поливаючи протестувальників гарячою смолою і сльозогінним газом, закидаючи їх камінням.

"На Маяковського, 4 феєрична перемога жителів над бандою рейдерів, які поливали людей гарячою смолою і бензином (крім традиційного газу, каменів і вогнегасників)", - написав Іллєнко на своїй сторінці в Facebook.

Прибулим на місце події міліціонерам не вдалося затримати жодного учасника бійки.

 

8 серпня, Луганська область

Шахтарі міста Ровеньки Луганської області, отримавши інвалідність на виробництві, кілька місяців не отримують виплат, так званих "регресів", від фонду соцстрахування. У звязку з цим вони влаштували безстрокову акцію протесту біля міськради, вимагаючи законних грошей.

Шахтарі стверджують, що Фонд соціального страхування від нещасних випадків фінансування отримав, а всі кошти перевів у міське казначейство. Навіть показав всі розрахункові листи. Втім, в казначействі кажуть, що виплати затримуються саме через фонд. На сьогодні майже 2 тис. чоловік залишаються без грошей. Одноразова виплата за втрату працездатності становить від 40 до 80 тисяч гривень, потім щомісяця кожній повинні виплачувати від 400 гривень до 4 тисяч.

До Луганської області вже приєдналися Донецька, Дніпропетровська та Кіровоградська. А вже наприкінці серпня представники кожного регіону країни мають намір зібратися у Києві та вимагати від прем'єр-міністра Миколи Азарова повернути законні виплати.

8 серпня, Житомир

Працівниця територіального управління Держгірпромнагляду в Житомирській області Наталія Куркчі прикувала себе наручниками до сейфу в робочому кабінеті на знак протесту на своє незаконне звільнення. Вона впевнена, що її звільнення пов'язане з відмовою виплачувати керівництву побори. Жінка оголосила голодування.

11 років Наталя пропрацювала фахівцем експертно-технічного центру Держгірпромнагляду. Вона розповідає, що після зміни керівництва в територіальному управлінні, з працівників почали вимагати данину. Багато колишніх колег підтримують її, і кажуть, що люди, були фактично обкладені даниною. Колишні працівники повідомляють, що корупційні схеми в управлінні діють досі. За їхніми словами, кожен інспектор, який перевіряв підприємства, зобов'язаний був звідти принести певну суму. У територіальному управлінні Держгірпромнагляду вважають, що Наталя влаштовує показуху і цирк, що останнім часом вона чим завгодно займалася, але тільки не роботою, а висунуті звинувачення вимагають доказів.

Правоохоронцям вдалося умовити жінку припинити голодування і подати заяву до правоохоронних органів.

9 серпня, Закарпатська область

У Рахові активісти районної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" разом із місцевими мешканцями пікетували районну державну адміністрацію. Протестувальники вимагали від районної влади вжити заходи щодо припинення видобутку поліметалевих руд на Рахівщині, яке попри незгоду громади проводить товариство "Марморош". Люди перекрили гірську дорогу, якою доправляють воду задля ведення геологорозвідувальних робіт в урочищі "Рударня". Підтримати протест прибули народний депутат від ВО "Свобода" Павло Кириленко та голова Закарпатської обласної партійної організації Олег Куцин.

Загалом у пікетуванні взяли участь декілька сотень людей. Вони скандували: "Марморош – геть!", "Владо, слухай думку народу!", "Банду геть!" та инші. Під час заходу пікетувальники домоглися, щоби до них вийшов голова Рахівської РДА Дмитро Андріюк, якому одразу оголосили вимогу щодо негайного вжиття необхідних заходів задля припинення будь-яких робіт товариством "Марморош" на Рахівщині. Зважаючи на позицію представника влади, який не проявив розуміння потреб людей, мітингувальники оголосили, що перекриває гірську дорогу, якою забезпечується доставку води, харчів та пального до урочища для ведення геологорозвідувальних робіт. Відтак активісти рушили до гірської дороги, яку одразу ж перекрили.

 

9 серпня, Миколаївщина

Активісти Миколаївської міської організації ВО "Свобода" та Молодіжної громадської організації "Сокіл" провели фотопрезентацію під назвою "Обличчя миколаївської міліції", де продемонстрували відібрані світлини міліціянтів із соціяльних мереж. Напередодні акції активісти відвідали сторінки миколаївських міліціянтів у соціальних мережах, звідки і відібрали найяскравіші світлини, які викладають миколаївські правоохоронці, і на яких вони демонструють свої моральні якості.

Цю фотозбірку і представили на акції біля будівлі обласного управління МВС. На більшості світлин міліціянти зображені з пляшкою в руках, як у формі, так і в позаробочий час, хизуються зброєю та направляють її на безхатченків. "Зіркою" виставки став старший лейтенант МВС з Центрального райвідділку. Такий собі Вадимчик "Бочіна" Золотуха, який спілкується виключно російським матом, полюбляє запрошувати друзів до відділку, щоби порозважатися з повіями, а його інтереси складають горілка, жінки, та п'яні бійки. Про все це він написав на своїй сторінці.

 

11 серпня

Активісти "Дорожнього контролю" провели акцію "Банкрут", мета якої "не давати гайцам брати хабарі". Так активісти заблокували пости ДАІ по всій країні. "У Донецькій області активістами заблоковано пости в Мангуші, Волновасі, Ясинуватій, Селидове, Слов'янську та інші. Активісти стежать за тим, щоб даішники не зупиняли машини без причини, контролюють кожен випадок зупинки і надають водіям юридичну допомогу ", - зазначає один із блогерів.

Операція "Банкрут" проводиться на підтримку активіста ДК Олега Богданова, який був жорстоко побитий невідомими в Донецьку. Блогер pauluskp зазначає, що активісти не заважають ДАІ працювати.

"На Чайкінського кільці в Макіївці даїшники зупинили п'яного водія (близько 22:00, 11 серпня), який на всіх кидається. П'яних водіїв ДК не підтримує - простежать, щоб був покараний", - написав він.

 

Зараз ви читаєте новину «Два роки тюрми для Тимошенко і бійка на Троєщині — найяскравіші акції тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути