Ексклюзиви
субота, 27 вересня 2008 09:57

Україна не готова до членства в НАТО - експерт

Україна не готова до членства в НАТО - експерт
Для офіційного Києва питання про членство України в НАТО не стоїть на порядку денному, оскільки країна не готова до членства в Альянсі, і сама організація не готова прийняти Україну до своїх лав.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це заявив директор міжнародних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова Валерій Чалий на семінарі "Проблема безпеки на пострадянському просторі: Росія-Україна-НАТО" в Москві.

На його думку, рух в Євросоюз – це об"єктивний процес, який випливає з національних інтересів, а вироблення загальної платформи та підходів щодо вступу в НАТО в країні не закінчене.

"Сьогодні ця норма існує в законодавстві, українська влада здійснює цю політику (причому за різних урядів і президентів). Але ми трохи випереджаємо події. Сьогодні питання про членство України в НАТО не стоїть. Україна не готова до членства в НАТО. НАТО не готове прийняти Україну до своїх лав, і таке питання ніде серйозно не обговорюється", - заявив Чалий.

За його словами, обговорюється тільки отримання Україною Плану дій щодо членства в Альянсі. Експерт не впевнений, що ПДЧ є знаком рівності та прямою дорогою в НАТО. Водночас, за словами Чалого, він розуміє, що позиція Росії полягає в тому, щоб діяти на випередження і запобігти вступу України в НАТО ще на самому початку процесу.

"Такий підхід має право на існування у зв"язку із захистом їхніх національних інтересів, але його складно зрозуміти з погляду України, яка бачить у тому ж ПДЧ не тільки перший крок до вступу, а гарний інструмент для здійснення внутрішніх реформ", - сказав експерт.

НАТО не готове прийняти Україну до своїх лав

Чалий пояснив, що якби не було цільових планів Україна-НАТО, то на потреби армії не "виділялося б стільки грошей, скільки виділено під певним пресингом і певною прозорістю для громадянського суспільства". "Тому говорити тільки про військові аспекти вступу в НАТО не варто. Сьогодні це елемент повернення України в європейський контекст", - зазначив Чалий.

Якби був інший, реалістичний варіант забезпечення національної безпеки, то українська сторона серйозно розглядала б його, сказав експерт, згадавши заяву Президента Росії Дмитра Медведєва про необхідність заміни НАТО на європейську систему безпеки без участі США. "Але такого варіанту немає, і НАТО де-факто залишається ключовою організацією в забезпеченні безпеки в Європі. І залишатиметься такою ще 10-20 років, про що говорять європейські експерти, яким така ситуація теж може не подобатися", - заявив Чалий.

Відповідаючи на запитання про тимчасові терміни виконання Україною умов ПДЧ, Чалий зазначив, що в теперішній ситуації в країні це може зайняти, за аналогією з Албанією, близько 9 років.

"Україна не може, не хоче і не буде "сірою зоною" між двома військовими блоками – НАТО та ОДКБ, і між двома інтеграційними системами. Ми не зможемо перебувати довго в цьому транзитному статусі. Це реальна загроза нашій національній безпеці. Наш вибір, який зі сторони може виглядати як антиросійський вибір, насправді зумовлений внутрішніми причинами", - наголосив Чалий.

Експерт сказав, що національні інтереси України та Росії можуть об"єктивно не збігатися. "Період подальших відносин буде складним переплетінням співпраці, партнерства і, на жаль, конфронтації. До цього ми повинні бути готові і прагнути знизити градус напруги в громадській думці", - сказав він, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Україна не готова до членства в НАТО - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути