Ексклюзиви
четвер, 25 жовтня 2012 11:37

Україна має невідкладно розслідувати зникнення Развозжаєва — міжнародна організація

Україна має невідкладно розслідувати зникнення Развозжаєва — міжнародна організація
Фото: svit24.net

В Україні невідкладно має бути проведено неупереджене розслідування за фактом зникнення російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва 19 жовтня у Києві.

Відповідну заяву поширила у середу міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський опозиціонер заявив, що його катували в Україні

"Українська влада має ініціювати невідкладне і неупереджене розслідування за фактом зникнення з України 19 жовтня 2012 року російського шукача притулку", - йдеться у заяві.

Як зазначається у документі, директор Human Rights Watch по Європі та Центральній Азії Х'ю Вільямсон назвав випадок зі зникненням Развозжаєва "глибоко шокуючим". "Будь-кому, хто їде до України в пошуках захисту, має бути надана справедлива можливість звернутися за цим, - підкреслив Вільямсон. - Особи, які шукають притулку, мають бути повністю захищені, а їх клопотання про надання притулку розглядатися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Развозжаєв перетнув кордон без скарг - прикордонники

Human Rights Watch нагадує, що внутрішнє право та міжнародні зобов'язання України передбачають заборону на примусове повернення. "Як сторона Конвенції ООН про статус біженців 1951 року та Протоколу до нього 1967 року, Україна має зобов'язання не повертати людей у місця, де вони можуть стикнутися з загрозами їхньому життю або свободі після повернення. Конвенція ООН проти катувань і Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, учасницею яких також є Україна, забороняють без винятку будь-які повернення, де є ризик тортур", - наголошують у Human Rights Watch.

Нагадаємо, 17 жовтня Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти опозиціонера, координатора руху "Лівий фронт" Сергія Удальцова, а також його помічника Костянтина Лебедєва і активіста Леоніда Развозжаєва за "приготування до масових заворушень у Москві і на території інших регіонів Російської Федерації". Кримінальну справу порушено за результатами перевірки викладених у документальному фільмі "Анатомія протесту - 2" фактів приготування до масових заворушень у Москві та на території інших регіонів РФ.

20 жовтня соратники оголошеного у федеральний розшук у Росії Леоніда Развозжаєва заявили, що опозиціонер був викрадений невідомими особами у Києві поблизу будівлі УВКБ ООН. Потім Развозжаєв начебто був вивезений на приватному літаку з Києва до Москви, де був заарештований Басманним судом на два місяці.

Зараз ви читаєте новину «Україна має невідкладно розслідувати зникнення Развозжаєва — міжнародна організація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути