четвер, 31 травня 2012 18:37

"Україна маргіналізується і ніколи не була в такій складній ситуації" - Кваснєвський

"Україна маргіналізується і ніколи не була в такій складній ситуації" - Кваснєвський
Олександр Квасьнєвський каже, що Україна сьогодні розділена більше, ніж в 2004 році. Фото: lb.ua

Ситуація в Україні ніколи не була настільки складною, як зараз.

Про це в ході "Вроцлавського глобального форуму" заявив екс-президент Польщі Олександр Квасьнєвський.

"Ви питаєте мене маргіналізується чи Україна, і я повинен відповісти - так, - заявив він. - Ситуація, в якій знаходиться Україна, ще ніколи не була така ж важка, як зараз - за всі роки своєї незалежності. Кажу це як людина, яка залучена в українські справи з самого початку незалежності".

За словами Олександра Кваснєвського, є три головні аспекти, що визначають актуальну ситуацію в Україні. Перший - це глобальна економічна криза, а також криза європейська.

"Кризова Європа, яка зайнята своїми власними проблемами, - дуже складний співрозмовник для України, - підкреслив екс-президент Польщі. - Але заморожування процесу прийняття рішень по Україні - це дуже велика помилка Євросоюзу".

Другий аспект - це інтереси Росії.

"Путін будує Євразійський союз - як союз економічний і політичний. Про це він чітко сказав у своїй інавгураційній промові, - сказав Олександр Квасьнєвський. - І в кінці свого 6-річного президентського терміну він явно захоче сказати: "Коли я прийшов були руїни, Росія була слабкою. А сьогодні ми сильні, ми відродили якусь подобу СРСР". При цьому, Путіну в Євразійському союзі потрібна Україна. Тому в найближчі кілька років пресинг на Україну буде зростати. Путін буде використовувати жорсткі і м'які методи тиску. Жорсткі типу росту цін на газ і нафту, м'які - через інвестиції, культурну інтервенцію, що підкреслює спільність мови і традицій".

Третій аспект - це внутрішньополітична ситуація в Україні.

"Нам здавалося, що з приходом Януковича почалася консолідація влади і закінчилася анархія останніх років. І спочатку влада України демонструвала, що  досягла результату, в тому числі і на європейському напрямку, - підкреслив Олександр Кваснєвський. - Але українська влада виявилася не готова до децентралізації до демократизації, що важливо для входження в ЄС, не почала ефективну боротьбу з корупцією і не демонструвала прагнення до побудови правової держави. Справа Тимошенко та членів її Кабінету міністрів, наприклад, Луценка - це політичні мотивовані справи. Які демонструють відсутність правової держави. В результаті, Україна ще більше розділена, ніж у 2004 році".

Нагадаємо, сьогодні почав свою роботу "Вроцлавський глобальний форум" (Польща). Одна із секцій форуму присвячена українському питанню - "Україна: балансування на грані".

Зараз ви читаєте новину «"Україна маргіналізується і ніколи не була в такій складній ситуації" - Кваснєвський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути