понеділок, 18 травня 2009 14:44

Україна делікатно відіслала Росію подалі через Мазепу

Україна делікатно відіслала Росію подалі через Мазепу

Вшановування пам"яті українського гетьмана Івана Мазепи є внутрішньополітичною, внутрішньодержавною справою України, заявляють в Міністерстві закордонних справ.

Про це в заявив глава прес-служби МЗС України Василь Кирилич.

"Вшановування пам"яті Мазепи є виключно внутрішньою справою країни. На період його гетьманства доводиться розвиток української освіти, науки і мистецтва, книгодрукування. Це був час політичної стабілізації і економічного зростання України... Для українців Мазепа - це історія, а не політика, тому варто уникати зайвого політизування особи Мазепи і нарешті визнати право іншої держави на дослідження і трактування свого минулого", - сказав він.

Раніше в МЗС Росії засудили політику Києва, направлену на реабілітацію гетьмана Мазепи, розцінивши її як спробу втягнути український народ в "штучне надумане протистояння з Росією".

Як повідомлялось, Президент України Віктор Ющенко заснував відзнаку Президента України – Хрест Івана Мазепи.

Також минулого року глава держави попросив прем"єр-міністра Росії Володимира Путіна передати Україні копії архівів гетьмана Івана Мазепи. Зараз ці архіви перебувають у Санкт-Петербурзі.


Іван Мазепа (1644-1709) обраний гетьманом в 1687 році. Разом з союзниками і 4 тисячами козаків він приєднався до армії Карла XII в жовтні 1708 року. Їм було підписано угоду з Швецією про надання Україні незалежності від "будь-якого іноземного володіння".

За матеріалами: Gazeta.ua, Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Україна делікатно відіслала Росію подалі через Мазепу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути